X

Ruşii îşi ascund datele privind producția de petrol

Ruşii îşi ascund datele privind producția de petrol

Serviciul Federal de Statistică al Federației Ruse (Rosstat) a încetat complet publicarea de date privind producția de produse petroliere. Presa a evidențiat acest fapt după publicarea, pe 28 august, a raportului privind tendința producției industriale în Rusia pentru perioada ianuarie-iulie, transmite EURONEWS, potrivit stiripesurse.ro.

Lista datelor statistice puse la dispoziție de Rosstat nu include informații privind volumul de producție lunară de combustibili, păcură, propan și butan lichefiat, cocs și semi-cocs din cărbune. De asemenea, nu furnizează date despre unele producții de gaze. Agenția a recunoscut în raport că „informațiile privind producția de produse petroliere nu sunt publicate în baza unei decizii a guvernului rus”.

Citeşte şi: Președintele României vine la Chișinău – Stiripesurse.md

Ediția rusă a publicaţiei Kommersant i-a cerut explicaţii Ministerului Energiei, care a răspuns că „de multe ori datele statistice privind producția de combustibil publicate de Rosstat pot fi folosite pentru a exercita presiuni nejustificate asupra pieței și a crea tensiuni artificiale”.

Ruşii îşi ascund datele privind producția de petrol

Există însă cei care au observat cum datele au fost ascunse tocmai după recentele atacuri ale armatei ucrainene asupra depozitelor de petrol care aprovizionează armata rusă și după explozia rafinăriei de la Omsk, care a provocat pierderea a 41% din capacitatea sa de producție, după cum a raportat Reuters. Această fabrică importantă din punct de vedere strategic produce o zecime din toată benzina și motorina utilizate în Rusia.

La sfârșitul lunii mai Rosstat a secretizat statisticile privind producția de benzină în Rusia. Ministerul Energiei declarase în acel caz că datele au fost făcute inaccesibile din motive de securitate din cauza „situației geopolitice”. La 1 august Rusia a introdus o nouă interdicție a exporturilor de combustibili pentru automobile, care va dura până la sfârșitul anului.

Tags: petrolRosstatrusiaServiciul Federal de Statistică al Federației Ruse (Rosstat)
Externe