X

Ruşii propun o întâlnire Lavrov-Tillerson în Etiopia

Moscova a propus Washingtonului organizarea unei întâlniri în Etiopia între şefii diplomaţiei rusă şi americană, Serghei Lavrov şi Rex Tillerson, dat fiind faptul că ambii urmează să efectueze o vizită în această ţară în zilele următoare, a declarat luni un înalt diplomat rus, citat de France Presse, potrivit agerpres.

Serghei Lavrov a început luni un turneu, preconizat până în data de 9 martie, pe continentul african, cuprinzând Angola, Namibia, Mozambic şi Etiopia.

Citeşte şi: Moscova are dovezi care susţin implicarea americanilor în alegerile din 18 martie

La rândul său, Rex Tillerson urmează să efectueze în perioada 6-13 martie prima sa vizită în Africa, ce va include Ciad, Djibouti, Etiopia, Kenya şi Nigeria.

‘Nu avem nicio informaţie care să indice dacă orarul lor ar putea fi adaptat, dar, bineînţeles, considerăm că un astfel de contact ar fi util’, a declarat ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov, citat de agenţiile ruse de presă.

‘Problemele care trebuie discutate nu fac decât să se înmulţească şi de aceea am făcut această propunere părţii americane”, a spus el.

Potrivit ambasadei ruse din Etiopia, ministrul Serghei Lavrov se va afla joi şi vineri la Addis Abeba, capitala acestei ţări.

Ultima întâlnire dintre Lavrov şi Tillerson a avut loc la începutul lunii decembrie, când cei doi miniştri s-au întâlnit la Viena.

De atunci, ei au avut mai multe convorbiri telefonice, în special despre conflictul sirian asupra căruia viziunile Moscovei şi Washingtonului diferă.

Citeşte şi: A doua armată din lume îşi majorează substanţial bugetul

Rusia şi SUA sunt de asemenea în tabere opuse în privinţa dosarului ucrainean şi a anexării Crimeii de către Moscova în martie 2014. De altfel, rolul Moscovei în criza din Ucraina a declanşat un război al sancţiunilor între cele două ţări, ale căror relaţii sunt la cel mai scăzut nivel de la încheierea Războiului Rece.

Tensiunile dintre Rusia şi SUA s-au accentuat săptămâna trecută după discursul preşedintelui Vladimir Putin în Adunarea Federală (parlamentul rus), în care acesta a lăudat noua generaţie de arme strategice ruse, dezvoltate de Moscova ca răspuns la desfăşurarea scutului antirachetă de către Statele Unite. 

Tags: Addis AbebaEtiopiaRex TillersonrusiaSerghei LavrovSerghei RiabkovSUA
Categorii: Știrile zilei