Rușii sapă tranșee în jurul centralei nucleare din Zaporojie pe care au capturat-o – studiu

Publicat:

Rușii sapă tranșee în jurul centralei nucleare din Zaporojie pe care au capturat-o – studiu

Soldații ruși sapă tranșee în apropierea centralei nucleare din Zaporojie pe care au capturat-o, în special în jurul iazului de răcire al stației, potrivit unui studiu al analiștilor militari britanici McKenzie Intelligence Services, care a fost realizat în numele organizației internaționale germane Greenpeace.

Potrivit sursei există relativ puțină activitate în apropierea iazului de răcire și a prizei de apă din nord, dar „indică o militarizare a centralei și a infrastructurii adiacente care nu se încadrează în măsurile normale de securitate din jurul instalațiilor nucleare pe timp de pace”.


„În multe zone din jurul iazului de răcire s-au observat pregătiri militare, în special construcția de tranșee și fortificații care facilitează desfășurarea forțelor militare sau paramilitare susținute de o putere mare de foc, cum ar fi vehiculele de luptă ale infanteriei sau vehiculele blindate de transport de trupe”, au spus analiștii.

Ei au remarcat că sistemul de șanțuri a fost descoperit pentru prima dată într-o imagine din satelit din 3 iulie 2022 și de atunci s-a extins. Până la sfârșitul lunii iunie 2024, „au fost construite peste 1.000 m de șanțuri în zona iazului de răcire al centralei nucleare, concentrate în principal pe laturile de nord și de vest ale rezervorului”.

„Analiza detaliată prin satelit arată că suprafețe mari ale centralei nucleare în sine sunt în continuare militarizate. Nu există doar tranșee, de exemplu la barajul iazului de răcire, ci și fortificații care ar putea fi folosite ca locuri pentru desfășurarea puterii militare grele de foc. Încă nu vedem aceste arme grele, dar cutiile de pastile sunt construite dintr-un motiv. Forțele armate ruse continuă să amenințe securitatea centralei nucleare din Zaporizhzhya”, a spus Radio Liberty, Jan Vande Putte. specialist senior în domeniul nuclear la Greenpeace Europa Centrală și de Est.

Greenpeace este îngrijorată de faptul că militarizarea semnificativă a zonei iazului de răcire ar putea fi legată de planurile viitoare ale Rusiei de a reporni reactoarele nucleare de pe amplasament. Toate cele șase reactoare au fost închise în 2022.

Fotografiile din studiu arată, în special, schimbări între 3 iulie 2022 și 11 octombrie 2023.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Maia Sandu nu are adversar în cursa prezidenţială

Maia Sandu nu are adversar în cursa prezidenţială Maia Sandu este politicianul cu cele mai mari șanse de a obține victoria în cadrul scrutinului prezidențial....

Un primar este acuzat că a delapidat 6 milioane de lei pentru un parc din sat

Un primar este acuzat că a delapidat 6 milioane de lei pentru un parc din sat Ofițerii CNA și procurorii PA au efectuat o serie...

Victoria Furtună pretinde la Președinție

Victoria Furtună pretinde la Președinție Fosta angajată a Procuraturii Anticorupție (PA), Victoria Furtună, pretinde la Președinție. Furtună a anunțat, cu puțin timp în urmă, că...

Poziția Ungariei și Slovaciei față de petrolul rusesc irită UE – Politico

Poziția Ungariei și Slovaciei față de petrolul rusesc irită UE - Politico Diplomații UE sunt nemulțumiți că Ungaria și Slovacia luptă pentru a continua să...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.