X

Ruşii ‘sar ca arşi’ când vine vorba de Auschwitz şi îi acuză pe americani de ‘o rescriere ruşinoasă a istoriei’

Ambasada Rusiei la Washington a răspuns unei declaraţii a misiunii diplomatice a SUA în Danemarca cu privire la eliberarea lagărului de concentrare nazist de la Oswiecim (Auschwitz) de către armata americană. Comentariul ambasadei a fost postat pe Twitter, notează miercuri portalul rus lenta.ru, potrivit agerpres.

“Vă cerem să nu ştergeţi memoria eliberatorilor de la Auschwitz – soldaţii Armatei Roşii”, se arată în declaraţia diplomaţilor ruşi. De asemenea, ei au numit declaraţia Ambasadei SUA drept “o rescriere ruşinoasă a istoriei”.

Citeşte şi: Parlamentul European votează acordul pentru Brexit

Pe lângă personalul ambasadei americane, eliberarea lagărului de la Auschwitz de către armata americană a fost atribuită de revista germană Der Spiegel. Cu toate acestea, după ce internauţii au atras atenţia asupra mesajului, publicaţia şi-a cerut scuze “pentru o greşeală extrem de penibilă”. Reprezentanţii revistei au numit critica drept o pedeapsă corectă. Der Spiegel şi-a corectat mesajul iniţial, indicând că Armata Roşie a eliberat lagărul de concentrare.

Citeşte şi: Pentru Turcia, planul de pace al lui Trump este ‘născut mort’

Oswiecim (sau Auschwitz-Birkenau în germană n.r.) a fost un complex de lagăre de concentrare situate în anii 1940-1945 în apropierea oraşului polonez cu acelaşi nume unde naziştii au ucis peste 1 milion de oameni, majoritatea evrei. Oswiecim a fost eliberat de trupele sovietice la 27 ianuarie 1945, iar această zi este sărbătorită drept Ziua Internaţională a Comemorării Holocaustului, aminteşte portalul rus de ştiri.

Tags: Armata RosieAuschwitz-BirkenauOswiecimPoloniarusiaSUAZiua Internaţională a Comemorării Holocaustului
Categorii: Externe