X

Ruşii şi americanii vor să ajungă la o înţelegere privind securitatea spaţială

Responsabili americani şi ruşi au început luni la Viena discuţii despre securitatea spaţială, la numai câteva zile după ce Washingtonul şi Londra au acuzat Moscova că ar fi lansat o armă antisatelit săptămâna trecută, informează dpa, potrivit agerpres.

Dialogul de o zi, planificat de mai multe luni, va fi urmat de trei zile de negocieri între cele două state cu privire la controlul armelor nucleare în vederea prelungirii tratatului New START.

Citeşte şi: Un autobuz a căzut într-o prăpastie din Vietnam! Cel puţin 15 oameni au murit!

Christopher Ford, secretar adjunct american pentru securitatea internaţională, a declarat vineri că “Moscova şi Beijingul au transformat spaţiul într-un câmp de luptă”.

Statele Unite propun reguli pentru un comportament responsabil în spaţiu, care să aibă ca model regulile de război existente ce se bazează pe principiile proporţionalităţii şi umanităţii, a afirmat Ford într-un briefing.

Rusia şi China susţin interzicerea armelor în spaţiul cosmic în cadrul unui tratat internaţional.

Washingtonul se opune unei astfel de propuneri întrucât aceasta ar interzice sisteme de arme specifice care sunt mai dificil de definit decât tipurile de acţiuni acceptabile în spaţiu, a explicat responsabilul american.

Rusia a testat o armă antisatelit la jumătatea lunii iulie, ceea ce ar putea să fie un test similar cu cel efectuat de Moscova în 2017, potrivit Comandamentului spaţial al SUA.

Citeşte şi: Este OFICIAL! SUA au rămas fără consulatul din Chengdu – VIDEO

Moscova a respins acuzaţiile. Testul a implicat doar un mic “satelit inspector” care a folosit echipament specializat pentru a verifica un vehicul spaţial rus la mică distanţă, a declarat vineri Ministerul rus de Externe.

“Rusia a fost mereu şi rămâne o ţară ataşată obiectivului de demilitarizare completă a spaţiului cosmic şi nedesfăşurării oricărui tip de arme în spaţiu”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în declaraţii difuzate de agenţia de presă TASS.

Tags: Christopher FordDmitri PeskovlondramoscovaNew StartrusiasecuritatespaţiuSUAVienawashington
Categorii: Diaspora