Ruşii speră să trimită cosmonauţi pe ISS cu ajutorul NASA anul viitor

Publicat:

Autorităţile de la Moscova se aşteaptă ca NASA să înceapă să transporte din nou cosmonauţi ruşi spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS) la bordul unor vehicule americane şi speră că această colaborare să fie reluată în 2022, a declarat miercuri directorul agenţiei spaţiale ruse (Roscosmos), citat de Reuters, potrivit agerpres.

Rusia a rămas singura ţară capabilă să transporte echipaje de astronauţi spre ISS din 2011, când NASA a decis să retragă din circulaţie navetele sale spaţiale şi să îşi orienteze resursele spre explorarea spaţiului îndepărtat.


Citeşte şi: Valul Omicron este condus de populația tânără, sănătoasă şi vaccinată – Black News

Agenţia spaţială americană şi-a reluat zborurile spre ISS luna trecută cu ajutorul noii capsule spaţiale Crew Dragon, dezvoltată de SpaceX, iar autorităţile de la Moscova speră să obţină mai multe locuri la bordul acestor capsule pentru cosmonauţii ruşi cu ocazia unor misiuni viitoare.

Dmitri Rogozin, directorul agenţiei spaţiale ruse (Roscosmos), a spus că a discutat această chestiune cu omologul lui american, precum şi despre extinderea participării Rusiei la proiectul ISS dincolo de anul 2025, potrivit unui interviu publicat de agenţia de presă Interfax.

Relaţiile tensionate dintre Washington şi Moscova s-au extins şi în domeniul spaţial, însă Dmitri Rogozin a declarat că cele două agenţii spaţiale plănuiesc să finalizeze acordul în privinţa utilizării comune a capsulei Crew Dragon în prima jumătate a anului 2022, după ce administratorul general al NASA, Bill Nelson, va întreprinde o vizită oficială la Moscova.

La începutul lunii decembrie, Dmitri Rogozin a menţionat-o pe Anna Kikina, singura femeie cosmonaut din cadrul Roscosmos, drept o potenţială candidată pentru a zbura spre ISS la bordul capsulelor spaţiale americane.

Citeşte şi: Italia a extins starea de urgenţă pentru Covid-19 până la 31 martie – Black News

În noiembrie, oficialii din Statele Unite au acuzat Rusia că a periclitat siguranţa ISS după ce a provocat o serie de deşeuri spaţiale pe orbita joasă a Pământului, despre care au spus că vor reprezenta pentru mulţi ani de acum înainte un pericol pentru activităţile spaţiale.

La începutul lunii decembrie, Roscosmos a anunţat că ISS a executat o manevră de modificare temporară a orbitei sale de zbor pentru a evita coliziunea cu un fragment desprins dintr-un fost lansator spaţial american. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mihai Popșoi nu exclude noi expulzări ale diplomaților ruși

Mihai Popșoi nu exclude noi expulzări ale diplomaților ruși Dacă Moscova va continua acțiuni în detrimentul interesului național al R. Moldova, ar putea avea loc...

Mai mulți pui de barză aflați în pericol au fost salvați

Mai mulți pui de barză aflați în pericol au fost salvați Mai mulți pui de barză aflați în pericol au fost salvați de inspectorii de...

Reguli noi la importurile din UE la miere și produse apicole

Reguli noi la importurile din UE la miere și produse apicole Crescătorii de albine, centrele de colectare și procesatorii din Ucraina au fost informați de...

Parc de joacă pentru micuții de la Olișcani

Parc de joacă pentru micuții de la Olișcani Aproximativ 2000 de persoane, dintre care 523 copii din satul Olișcani, raionul Șoldănești se bucură de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.