X

Ruşii ştiu tot: Niciun dialog între Phenian şi Washington înaintea alegerilor din SUA

Coreea de Nord a întrerupt dialogul cu SUA şi nu-l va relua decât după alegerile prezidenţiale americane din noiembrie, a declarat miercuri ambasadorul Rusiei la Phenian, Aleksandr Matsegora, citat de AFP, potrivit agerpres.

“În ceea ce priveşte dialogul cu Washingtonul, căruia nord-coreenii nu îi văd într-adevăr sensul în prezent, se pare că va fi amânat cel puţin până la alegerile prezidenţiale din SUA”, a afirmat el într-un interviu pentru agenţia de presă rusă Interfax.

Citeşte şi: Procurorii sud-coreeni cer 35 de ani de închisoare pentru fosta preşedinte a ţării

“Vom vedea apoi ce se va petrece”, a adăugat el.

În timp ce Coreea de Nord a testat la sfârşitul lunii martie lansatoare de rachete multiple “de foarte mare calibru”, discuţiile între Phenian şi Washington despre dosarul nuclear par să fie impas.

SUA au respins cererile Phenianului de a relaxa înaintea denuclearizării complete sancţiunile care apasă asupra Coreei de Nord.

Aleksandr Matsegora a asigurat că Moscova “nu poate să se bucure de îngheţarea profundă a dialogului” între Phenian şi Washington, “care se traduce printr-o escaladare a tensiunilor într-o regiune apropiată de frontiera noastră din Extremul Orient”.

El a criticat de asemenea sancţiunile americane împotriva Coreei de Nord, apreciind că ele împiedică furnizarea unor echipamente medicale cruciale pentru Phenian.

Citeşte şi: Mahmoud Abbas RUPE toate acordurile cu SUA şi Israel

Preşedintele rus Vladimir Putin invitase deja în martie, în cursul unui summit al G20 în format de videoconferinţă, la relaxarea sancţiunilor în perioada de coronavirus, apreciind că este o problemă de “viaţă şi de moarte”.

Potrivit ambasadorului rus la Phenian, sancţiunile blochează trimiterea de medicamente şi de material medical, iar Washingtonul “hărţuieşte pe oricine are un contract comercial cu Coreea de Nord, chiar dacă este vorba de a furniza lucruri absolut inofensive”.

Tags: Aleksandr MatsegoraCoreea de NordmoscovaPhenianrusiaSUAVladimir Putinwashington
Categorii: Știrile zilei