X

Rușii trimit primele baterii S-400 în Turcia

Primele sisteme ruse de apărare anti-rachetă S-400 achiziționate de Turcia vor fi încărcate în aeronave cargo duminică și vor ajunge în Turcia în cursul săptămânii următoare, relatează publicația Haberturk, citată de Reuters, potrivit mediafax.

Prima livrare va fi făcută cu ajutorul a două aeronave cargo, care vor decola de pe o bază militară aeriană din Rusia. O echipă de tehnicieni ruși vor supraveghea instalarea sistemelor în Turcia, cel mai probabil luni, a transmis publicația turcă.

Citește și: 40 de militari elvețieni s-au îmbolnăvit brusc. Patru dintre ei se zbat între viață și moarte!

Achiziționarea sistemelor rusești S-400 a dus la tensionarea relațiilor dintre Turcia și Statele Unite, motiv pentru care Administrația de la Washington a anunțat că va impune sancțiuni în momentul în care sistemele vor ajunge în Turcia.

De asemenea, Statele Unite au pornit un proces formal privind excluderea Turciei din programul F-35, oprind antrenarea piloților turci în Statele Unite.

Citește și: CIJ intervine în cazul unui indian condamnat la moarte în Pakistan

Administrația de la Washington a încercat să împiedice achiziția sistemelor S-400, pe care le consideră necompatibile cu structura de apărare a NATO.

Sancționarea Turciei și excluderea din programul F-35 ar însemna cea mai gravă deteriorare a relațiilor dintre Statele Unite și Turcia.

Tags: rusiaS-400turcia
Categorii: DiasporaSinteze