X

Ruşii vor ca EMA să-şi ceară scuze după ce ‘a vorbit de rău’ vaccinul Sputnik V

Rusia a denunţat vehement marţi declaraţiile unei responsabile a Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA), care a comparat autorizarea de urgenţă a vaccinului Sputnik V de către unele ţări europene cu “ruleta rusească”, relatează France Presse, potrivit agerpres.

“Pretindem scuze publice din partea Christei Wirthumer-Hoche de la EMA pentru comentariile sale negative la adresa membrilor UE care au aprobat direct Sputnik V”, a indicat Centrul de cercetări de stat Gamaleia şi Fondul suveran rusesc (RDIF) pe contul lor oficial de pe Twitter.

Citeşte şi: Joe Biden LIMITEAZĂ atacurile cu drone

“Astfel de comentarii sunt inadecvate şi aduc atingere credibilităţii EMA şi procesului său de evaluare”, se menţionează în text, care denunţă “posibile interferenţe politice”.

Duminică seara, şefa Consiliului de administraţie al EMA, Christa Wirthumer-Hoche a sfătuit ţările membre ale UE să nu autorizeze în regim de urgenţă vaccinul Sputnik V, invocând date insuficiente despre persoanele vaccinate.

“Este comparabil un pic cu ruleta rusească”, a declarat ea, întrebată de canalul de televiziune austriac ORF.

“Pentru moment, nu avem date despre efectele secundare privind persoanele vaccinate”, a subliniat ea, invitând ţările să aştepte aprobarea din partea autorităţii cu rol de reglementare pe piaţa medicamentelor din Europa.

Sputnik V a depăşit săptămâna trecută o etapă-cheie pentru distribuirea sa în Uniunea Europeană, cu începerea examinării sale de către EMA, agenţia cu sediul la Amsterdam. După acest anunţ, autorităţile ruse s-au declarat pregătite să furnizeze vaccinuri pentru 50 milioane de europeni începând din iunie.

Argumentând că vaccinul său este de acum validat în 46 de ţări, Fondul rusesc a reproşat din nou marţi EMA că “a tergiversat timp de luni de zile” procesul de validare a Sputnik V.

Nerăbdătoare în faţa unei validări considerate prea lentă, mai multe ţări din UE au recurs la vaccinuri încă neaprobate, ca de pildă Ungaria, care a început să administreze vaccinul rusesc populaţiei sale luna trecută.

Republica Cehă şi Slovacia au făcut de asemenea comenzi Rusiei.

Fondul suveran rus RDIF a semnat un acord cu holdingul elveţian Adienne Pharma&Biotech, cu sediul la Lugano, pentru a produce vaccinul Sputnik V împotriva COVID-19 în Italia, a anunţat Camera de comerţ italiano-rusă într-un comunicat, citat marţi de Reuters.

Această decizie deschide calea primei facilităţi pentru producţia Sputnik V în Europa, se menţionează în textul dat publicităţii luni, în care se menţionează că Italia ar urma să înceapă în iunie producţia de vaccin rusesc.

Citeşte şi: Un miliardar israelian reintră pe lista neagră a americanilor

Anterior, compania italiană Adienne Srl, care face parte din holdingul Adienne Pharma & Biotech, cu sprijinul Camerei de Comerţ Italiano-Ruse, a prezentat o propunere de semnare a unui acord strategic pentru producţia locală a vaccinului rus Sputnik V, conform RIA Novosti.

Potrivit comunicatului, RDIF speră ca 10 milioane de doze de Sputnik V să poată fi produse în Italia până la sfârşitul anului. 

Tags: Adienne Pharma&BiotechAdienne SrlAgenţia Europeană a Medicamentelor (EMA)Centrul de cercetări de stat GamaleiaChrista Wirthumer-Hochecovid-19Fondul Suveran Rus (RDIF)LuganorusiaSputnik Vuniunea europeanavaccin
Categorii: Știrile zilei