X

Rusul arestat în Norvegia pentru spionaj spune că este vorba despre o ‘neînţelegere’

Cetăţeanul rus arestat săptămâna trecută în Norvegia pentru spionaj a respins acuzaţiile, invocând o ‘neînţelegere’, a declarat luni avocatul său pentru AFP, potrivit agerpres.

Serviciul de securitate norvegian (PST) a anunţat duminică arestarea unui cetăţean rus suspectat de spionaj la un seminar parlamentar organizat joi şi vineri la Oslo, cu participarea a 34 de ţări.

Vezi şi: ‘Fabienne’, furtuna care a lovit Germania cu puterea unui uragan – VIDEO

În vârstă de 51 de ani, potrivit mass-media locale, bărbatul, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, a fost plasat în detenţie pentru două săptămâni în urma arestării sale vineri seara pe aeroportul din Oslo.

‘El afirmă că nu înţelege de ce este acuzat şi consideră că este vorba despre o neînţelegere’, a spus avocatul său, Hege Aakre, fără să facă alte precizări.

Ancheta se află într-o ‘fază preliminară’, iar suspiciunile se bazează în acest moment pe ‘observaţii şi pe comportamentul său’, a declarat un purtător de cuvânt al PST, Martin Bernsen, pentru AFP.

Duminică, ambasadorul Rusiei în Norvegia a reacţionat pe pagina sa de Facebook: ‘Apreciem că reţinerea şi arestarea sunt inventate sub un pretext ridicol’.

Citeşte şi: Noul preşedinte cubanez face primul pas în SUA

Faptele de care este acuzat cetăţeanul rus se pedepsesc potrivit legii norvegiene cu până la trei ani de închisoare.

În aprilie, un norvegian a fost arestat în Rusia sub acuzaţia de spionaj. Reţinut în aşteptarea procesului său, Frode Berg a recunoscut că a ajutat serviciile ţării sale jucând rolul de curier cu mai multe ocazii, susţinând însă că nu cunoştea conţinutul elementelor pe care le transmitea.

Dacă ancheta din Norvegia confirmă suspiciunile de spionaj care îl vizează pe cetăţeanul rus, autorităţile norvegiene ar putea dispune de o monedă de schimb pentru a obţine reîntoarcerea lui Frode Berg, au afirmat mass-media locale.

Tags: NorvegiaOslorusiaspionaj
Categorii: Diaspora