X

S-a aflat motivul pentru care Javad Zarif demisionase: Habar nu avea de vizita lui Al-Assad la Teheran

Ministrul de externe iranian, Mohammad Javad Zarif, nu fusese informat în legătură cu vizita de săptămâna trecută a preşedintelui sirian Bashar al-Assad la Teheran şi acesta a fost unul dintre motivele pentru care şi-a prezentat demisia, a anunţat marţi agenţia de presă a studenţilor iranieni (ISNA), citată de Reuters, potrivit

ISNA l-a citat pe purtătorul de cuvânt al diplomaţiei iraniene, Bahram Qassemi, drept sursă a anunţului său.

Citește și: Hillary Clinton NU va mai candida la preşedinţia SUA

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a respins, miercuri, demisia lui Zarif din funcţia de ministru al afacerilor externe, elogiindu-i ”eforturile necontenite” în serviciul ţării, potrivit site-ului guvernului iranian.

”Cred că demisia dumneavoastră este împotriva interesului ţării şi nu o voi aproba”, a menţionat Rouhani într-o scrisoare adresată ministrului Zarif şi postată pe site.

”Apreciez eforturile dumneavoastră necontenite şi angajamentul dumneavoastră” în calitate de ministru de externe şi ”consider că, aşa cum v-a spus şi ghidul (suprem Ali Khamenei), sunteţi demn de încredere, curajos şi evlavios şi în prim-planul rezistenţei împotriva presiunii totale exercitate de Statele Unite” împotriva Republicii islamice, se afirmă în scrisoare.

Citește și : Juan Guaido a revenit în Venezuela (VIDEO)

”De asemenea, aşa cum a fost ordonat în mod repetat, toate organele – inclusiv guvernul şi organismele de stat – trebuie să acţioneze în totală coordonare cu ministerul dvs. în relaţiile internaţionale”, se menţionează în text.

Mohammad Javad Zarif (59 de ani) a fost negociator-şef, de partea iraniană, al acordului încheiat la Viena în iulie 2015 între Teheran şi grupul 5+1 (SUA, Franţa, Marea Britanie, Rusia, China plus Germania) cu scopul de a se pune capăt unei crize ce dura de 12 ani în legătură cu problema nucleară iraniană.

Criticat de ultraconservatorii iranieni, Zarif s-a confruntat în ultimele luni cu critici tot mai virulente după decizia preşedintelui american Donald Trump de retragere unilaterală a SUA din acest acord, în mai 2018. 

Tags: Ali KhameneiBahram QassemiHassan RouhaniIranMohammad Javad Zarifsiriateheran
Categorii: Sinteze