S-a ridicat nivelul de alertă în Europa, din cauza virusului mpox: Se răspândește cu viteză

Publicat:

S-a ridicat nivelul de alertă în Europa, din cauza virusului mpox: Se răspândește cu viteză

Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) a ridicat vineri nivelul de risc pentru mpox, de la ”scăzut” la ”moderat”, la o zi după ce oficialii mondiali din domeniul sănătăţii au confirmat prima infecţie cu o nouă tulpină a virusului în afara Africii, în Suedia, relatează Reuters, informează News.ro.

Şeful instituţiei UE de sănătate publică a declarat că vor exista mai multe cazuri importate de noua tulpină de mpox în Europa, în următoarele săptămâni, deşi riscul de transmitere susţinută rămâne scăzut, potrivit stiripesurse.md.


Citește și: Kievul anunţă că vrea să oblige Moscova, prin ofensiva în Rusia, la negocieri ‘echitabile’

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat miercuri mpox o urgenţă globală de sănătate publică, cea mai mare formă de alertă, în urma unui focar în Republica Democratică Congo care s-a răspândit în ţările vecine.

OMS a găzduit vineri o întâlnire de urgenţă pentru a discuta modalităţi de a asigura accesul global echitabil la teste, tratamente şi vaccinuri pentru virus, a declarat un oficial important.

Ce este virusul mpox

Mpox, o infecţie virală care provoacă leziuni pline de puroi şi simptome asemănătoare gripei, are de obicei forme uşoare, dar poate şi ucide.

Două tulpini se răspândesc acum în Congo – forma endemică a virusului, clada I, şi o nouă tulpină, numită clada Ib.

ECDC şi-a ridicat vineri evaluarea nivelului de risc pentru mpox la ”moderat” de la ”scăzut” pentru cazurile sporadice care apar în UE şi a cerut ţărilor să menţină un nivel ridicat de conştientizare în rândul călătorilor din zonele afectate.

Agenţia a spus că riscul general pentru populaţie a crescut de la ”foarte scăzut” la ”scăzut”.

”Datorită legăturilor strânse dintre Europa şi Africa, trebuie să fim pregătiţi pentru mai multe cazuri importate de Clade I”, a spus directorul acesteia, Pamela Rendi Wagner.

Pakistanul a confirmat, de asemenea, vineri, un caz de virus mpox la un pacient care s-a întors dintr-o ţară din Golf, deşi nu era clar dacă era din noua variantă sau din cladele care s-a răspândit la nivel global din 2022.

Mpox se transmite prin contact fizic apropiat, inclusiv prin contact sexual, dar, spre deosebire de pandemiile globale anterioare, cum ar fi COVID-19, nu există dovezi că se răspândeşte uşor prin aer.

Citește și: Poliția înăsprește măsurile de control pe întreg teritoriul țării pentru a responsabiliza șoferii

Oficialul OMS, Margaret Harris, a declarat vineri, într-un apel mediatic, că se aşteaptă să apară în curând mai multe cazuri în afara Africii, tot ca urmare a unei monitorizări sporite. Cu toate acestea, OMS a sfătuit împotriva oricăror restricţii de călătorie pentru a opri răspândirea virusului.

China a anunţat vineri mai devreme că intenţionează să monitorizeze pentru mpox persoanele şi mărfurile care intră în ţară, în următoarele şase luni.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Creștere alarmantă a problemelor de sănătate mintală în rândul tinerilor

Creștere alarmantă a problemelor de sănătate mintală în rândul tinerilor Specialiștii avertizează că există o creștere „alarmantă” a problemelor de sănătate mintală în rândul tinerilor...

Mars ar putea plăti aproape 30 miliarde de dolari pentru preluarea Kellanova (Reuters)

Mars ar putea plăti aproape 30 miliarde de dolari pentru preluarea Kellanova (Reuters) Producătorul de dulciuri Mars, care deţine mărcile M&M şi Snickers, este aproape...

Justiţia rusă prelungeşte cu trei luni detenţia provizorie a suspecţilor în atentatul de la Crocus City Hall

Justiţia rusă prelungeşte cu trei luni detenţia provizorie a suspecţilor în atentatul de la Crocus City Hall Un tribunal rus anunţă vineri că a prelungit...

Ucraina trimite ajutoare civililor ruși din regiunea Kursk

Ucraina trimite ajutoare civililor ruși din regiunea Kursk Ucraina a înființat unități de depozitare pentru a păstra și trimite ajutoare civililor ruși din partea ocupată...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.