X

S-a ridicat nivelul de alertă în Europa, din cauza virusului mpox: Se răspândește cu viteză

S-a ridicat nivelul de alertă în Europa, din cauza virusului mpox: Se răspândește cu viteză

Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) a ridicat vineri nivelul de risc pentru mpox, de la ”scăzut” la ”moderat”, la o zi după ce oficialii mondiali din domeniul sănătăţii au confirmat prima infecţie cu o nouă tulpină a virusului în afara Africii, în Suedia, relatează Reuters, informează News.ro.

Şeful instituţiei UE de sănătate publică a declarat că vor exista mai multe cazuri importate de noua tulpină de mpox în Europa, în următoarele săptămâni, deşi riscul de transmitere susţinută rămâne scăzut, potrivit stiripesurse.md.

Citește și: Kievul anunţă că vrea să oblige Moscova, prin ofensiva în Rusia, la negocieri ‘echitabile’

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat miercuri mpox o urgenţă globală de sănătate publică, cea mai mare formă de alertă, în urma unui focar în Republica Democratică Congo care s-a răspândit în ţările vecine.

OMS a găzduit vineri o întâlnire de urgenţă pentru a discuta modalităţi de a asigura accesul global echitabil la teste, tratamente şi vaccinuri pentru virus, a declarat un oficial important.

Ce este virusul mpox

Mpox, o infecţie virală care provoacă leziuni pline de puroi şi simptome asemănătoare gripei, are de obicei forme uşoare, dar poate şi ucide.

Două tulpini se răspândesc acum în Congo – forma endemică a virusului, clada I, şi o nouă tulpină, numită clada Ib.

ECDC şi-a ridicat vineri evaluarea nivelului de risc pentru mpox la ”moderat” de la ”scăzut” pentru cazurile sporadice care apar în UE şi a cerut ţărilor să menţină un nivel ridicat de conştientizare în rândul călătorilor din zonele afectate.

Agenţia a spus că riscul general pentru populaţie a crescut de la ”foarte scăzut” la ”scăzut”.

”Datorită legăturilor strânse dintre Europa şi Africa, trebuie să fim pregătiţi pentru mai multe cazuri importate de Clade I”, a spus directorul acesteia, Pamela Rendi Wagner.

Pakistanul a confirmat, de asemenea, vineri, un caz de virus mpox la un pacient care s-a întors dintr-o ţară din Golf, deşi nu era clar dacă era din noua variantă sau din cladele care s-a răspândit la nivel global din 2022.

Mpox se transmite prin contact fizic apropiat, inclusiv prin contact sexual, dar, spre deosebire de pandemiile globale anterioare, cum ar fi COVID-19, nu există dovezi că se răspândeşte uşor prin aer.

Citește și: Poliția înăsprește măsurile de control pe întreg teritoriul țării pentru a responsabiliza șoferii

Oficialul OMS, Margaret Harris, a declarat vineri, într-un apel mediatic, că se aşteaptă să apară în curând mai multe cazuri în afara Africii, tot ca urmare a unei monitorizări sporite. Cu toate acestea, OMS a sfătuit împotriva oricăror restricţii de călătorie pentru a opri răspândirea virusului.

China a anunţat vineri mai devreme că intenţionează să monitorizeze pentru mpox persoanele şi mărfurile care intră în ţară, în următoarele şase luni.

Tags: europaMpoxvirus
Sănătate