X

S-a stins din viață un fost premier nipon, prieten cu Reagan. Avea 101 ani!

Fostul prim-ministru nipon Yasuhiro Nakasone, considerat unul dintre liderii politici cei mai influenţi din Japonia de după război, cunoscut în special pentru că a întărit alianţa de securitate cu Statele Unite, dar şi pentru prietenia cu fostul preşedinte american Ronald Reagan, a decedat vineri la vârsta de 101 ani, informează AFP, EFE şi Reuters, potrivit agerpres.

Politicianul conservator a condus Japonia între 1982 şi 1987, iar pe timpul mandatului său a strâns legăturile din domeniul apărării cu SUA şi a consolidat Japonia ca una din principalele puteri economice globale.

Vezi și: Avion PRĂBUȘIT în Canada. Toți cei șapte oameni de la bord au murit! – VIDEO

Nakasone, care a luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial ca ofiţer de marină în Armata Imperială niponă, a murit la prima oră a zilei de vineri într-un spital din Tokyo, au indicat surse apropiate de fostul premier, pentru reţeaua publică NHK.

Considerând Statele Unite ca fiind “cel mai important partener al Japoniei”, premierul Yasuhiro Nakasone a câştigat prietenia liderului american Ronald Reagan, tandemul lor fiind denumit de mass-media “Ron – Yasu”, după cum se adresau de altfel unul altuia.

În primul său discurs în calitate de şef al guvernului, Nakasone a declarat că politica externă a Japoniei, ţară învinsă de Aliaţi în 1945, va urmări apartenenţa deplină la “lumea liberă” condusă de Europa Occidentală şi Statele Unite.

El a spart tabuurile Japoniei pacifiste postbelice, decizând să furnizeze tehnologii militare Statelor Unite şi să depăşească plafonul bugetului anual al Apărării.

Vederile sale naţionaliste au înfuriat extrema stângă niponă, într-o epocă în care mişcarea pacifistă locală era chiar mai puternică decât imediat după înfrângerea ţării la finalul celui De-Al Doilea Război Mondial, notează AFP.

Nakasone a promovat pe mandatul său, scrie şi EFE, întărirea capacităţilor naţionale de apărare în cadrul acordului bilateral cu SUA şi a susţinut reformarea articolului pacifist din Constituţia niponă care limitează atribuţiile Forţelor de Autoapărare (Armata) ale Japoniei.

Peste ani, el declara că nu a reuşit să-şi îndeplinească visul de a revizui constituţia postbelică, pacifistă, a ţării, în sensul de a clarifica statutul ambiguu al armatei.

“Revizuirea Constituţiei necesită timp. Am subliniat pentru public că acest proces este necesar, dar nu a fost posibil să înceapă rapid”, a spus Nakasone, într-un interviu pentru Reuters din ianuarie 2010.

În 1983, a devenit primul şef de guvern nipon care a efectuat o vizită oficială în Coreea de Sud, îmbunătăţind relaţiile cu o ţară pe care Japonia a colonizat-o brutal între 1910 şi 1945.

Totodată, la 40 de ani de la capitularea Japoniei, Nakasone, fost locotenent în Marina Imperială, care şi-a pierdut fratele mai mic în Al Doilea Război Mondial, a înfuriat ţări asiatice când a efectuat o vizită oficială la sanctuarul Yasukuni din Tokyo, unde alături de militari japonezi sunt onoraţi şi criminali de război.

El a decis să nu repete pelerinajul după ce gestul său a declanşat revolte în China.

În sfera economică, fostul premier a impulsionat unele din cele mai mari privatizări din istoria Japoniei, între care cea a companiei naţionale feroviare Japan National Railways, care a fost împărţită în şapte operatori regionali privaţi.

Yasuhiro Nakasone este unul dintre mentorii de seamă ai actualei generaţii de politicieni niponi conservatori de la putere, între care şi prim-ministrul Shinzo Abe, care are de asemenea între priorităţile sale politice extinderea capacităţilor militare naţionale şi reformarea Cartei Magna.

Tatăl actualului lider nipon, Shintaro Abe, a fost de asemenea ministru al Afacerilor Externe în primele două mandate ale lui Nakasone (1982-1986).

Citește și: Siria anunță un buget colosal pentru 2020 cu un deficit uriaș

Nakasone s-a văzut obligat să demisioneze în 1987 după ce nu a obţinut sprijin pentru o creştere a impozitului pe consum pentru a însănătoşi datoria publică şi s-a retras din politică în 2003, după mai mult de 50 de ani ca membru al parlamentului nipon.

Născut în districtul colinar Takasaki, la nord-vest de Tokyo, pe 27 mai 1918, Yasuhiro Nakasone a absolvit Tokyo Imperial University, intrând mai apoi, în 1941, în Ministerul de Interne. După capitularea Japoniei, în 1945, el a lucrat în Departamentul de Poliţie din Tokyo.

Nakasone are două fiice şi un fiu, Hirofumi, la rândul său politician.

Tags: al Doilea Război MondialJaponiaRonald ReaganTokyo Imperial UniversityYasuhiro Nakasone
Categorii: Știrile zilei