X

S-au împlinit 21 de ani de la înființarea Muzeului „Maximilian Hacman” din satul Oprișeni

S-au împlinit 21 de ani de la înființarea Muzeului „Maximilian Hacman” din satul Oprișeni

Colecțiile lui sunt o mărturie a istoriei seculare a localității, atestată pentru prima dată într-un document scris în cancelaria domnitorului Moldovei, Alexandru cel Bun, la 1418. Aici, la Oprișeni, Alexandru cel Bun este considerat ctitor al localității și în planurile de viitor există intenția de a-i ridica un bust. Evident că istoria  Oprișeniului începe cu mult mai devreme. Dovadă sunt obiectele arheologice descoperite pe teritoriul satului.  De altfel, săpăturile arheologice au fost efectuate de profesorul de istorie Nicolae Bodnariuc, cel care a înființat și muzeul.

Muzeul din Oprișeni este, de asemenea, unul din puținele instituții muzeale din ținutul nostru care poartă numele unei personalități marcante. Maximilian Hacman, în cinstea căruia a fost numit muzeul, a fost jurist și activist public din a doua  jumătate a secolului XIX – începutul secolului XX. Crezul său au idealurile naționale, de la care, după cum menționa scriitorul Dumitru Covalciuc, un alt fiu eminent al satului, „nu avea să se abată nici în cele mai dramatice momente din viață”.

Citește și: Condiții europene moderne pentru polițiștii din raionul Dubăsari: Sectorul de Poliție nr. 1 „Ustia”, renovat

Același Dumitru Covalciuc, în monografia sa „Oprișeni, un sat la răspântiile istoriei”, menționează și contribuția profesorului de istorie și director al școlii din sat, Nicolae Bodnariuc la crearea acestui muzeu. În interviul pentru „Libertatea Cuvântului”, directorul Muzeului „Maximilian Hacman” din Oprișeni, Nicolae Bodnariuc, relatează despre unicitatea acestei instituții.

Tags: Maximilian HacmanmuzeuOprișeni
Social