X

SA Termoelectrica, pierderi de aproape 173 milioane lei în primele şase luni ale acestui an

Cel mai mare producător de energie termică şi electrică din Republica Moldova (fără regiunea transnistreană) a înregistrat în primele şase luni ale acestui an, pierderi de aproape 173 milioane lei, în timp ce în aceeaşi perioadă din 2022 raporta un profit de circa 390 milioane lei.

Cine a obligat Termoelectrica să funcţioneze contrar programului de producere

Menţionăm că SA Termoelectrica a finalizat anul trecut cu pierderi de 233 milioane lei, ceea ce denotă că în a doua jumătate a anului 2022, situaţia financiară a întreprinderii a degradat şi tendinţa se menţine şi în acest an.

Citeşte şi: Alaiba: Magazinele controlate de Șor din Aeroport au zile numărate

 

Raportul financiar relevă că principalul factor al acestor rezultate au fost costurile mari. Astfel dacă veniturile Termoelectrica au crescut în prima jumătate din 2023 cu 24,4%, până la 3,52 miliarde lei, apoi costurile au crescut de două ori şi ceva mai rapid: de la 2,46 miliarde lei în primele şase luni din 2022, la 3,785 miliarde lei în aceeaşi perioadă din 2023.

Conducerea întreprinderii explică acestei evoluţii prin scumpirea semnificativă a resurselor energetice (în special păcura), dar şi prin scăderea producţiei şi a livărilor de energie.

De exemplu producţia de energie termică s-a redus cu 4%, iar cea de energie electrică cu 12,4%.

Aceste diminuări au avut loc ca urmare a modificării regimului de funcţionare a utilajului, conectarea cazanelor cu apă fierbinte la CET Sursa I în scopul asigurării alimentării continuă a consumatorilor cu energie termică (contrar progamului de producere)”, afirmă administraţia Termoelectrica.

Altfel spus în anumite perioade Termoelectrica a produs doar energie termică, deşi poate genera şi energie electrică, iar astfel de acţiuni nu puteau fi făcute fără concursul Guvernului şi Comisiei pentru Situaţii Excepţionale.

De asemenea din cauza modificării regimului de funcţionare a instalaţiilor de generare a crescut şi consumul propriu de energie electrică.

Optimizarea cheltuielilor

Efectul acestor acţiuni a fost scăderea cu 3,8 puncte procentuale a coeficientului de utilizare a puterii electrice instalate, până la 27,1%. Totodată dîn această perioadă din cauza funcţionării pe păcură şi conectarea cazanelor cu apă fierbinte, a scăzut cu 5,8 puncte procentuale randamentul global de producere a energiei la CET Sursa I, susţine administraţia Termoelectrica.

De notat că până în martie 2023, întreprinderea aflată în gestiunea Agenţiei Proprietăţii Publice, a fost în subordinea Ministerului Infrastructurii, iar apoi a trecut la Ministerul Energiei.

Faptul că întreprinderea se confruntă cu grave probleme financiare a confirmat şi noul director interimar al societății, Iurie Razlovan, care a anunţat măsuri de optimizare a costurilor.

Potrivit raportului financiar la 30 iunie 2023, datoriile pe termen lung ale Termoelectrica depăşesc trei miliarde lei, iar cele pe termen scurt ajung la 275 milioane lei.

„Am demarat o amplă radiografie a situaţiei financiare a întreprinderii… Urmează să analizăm situația și, împreună cu cei de la Ministerul Energiei, să venim cu o soluție pentru a face față situației financiare dificile de la întreprindere”, a declarat pe 15 august, noul şef al Termoelectrica.

Iurie Razlovan a menţionat şi faptul că întreprinderea are restanţe şi la pregătirea pentru iarnă, fără a da anumite detalii.

Potrivit unor surse deşi întreprinderea are datorii mari pentru lucrările de reparaţii, fără de care ar putea staţiona, Termoelectrica a fost obligată să plătească în primul rând livrările de păcură, achiziţionate la preţuri mari şi de o calitate îndoielnică.

Citește și : Maia Sandu: Credem că R. Moldova va fi în siguranță atunci când țara noastră va deveni stat membru la UE

Menţionăm că, în sezonul de încălzire 2022-2023, Termoelectrica a funcţionat în special pe arderea păcurii, care a fost achiziţionată de la cinci companii (Viomar Impex SRL, Oil Platform SRL, Rompetrol Moldova SA, Stroibit SRL, Crist-Valg SRL şi Transterminal-S SRL), dar și pe baza celei primite din rezervele statului.

Activitatea întreprinderii a fost, însă, însoţită de numeroase avarii şi funcţiona cu doar o instalaţie de generare. De vină este atât starea tehnică a instalaţiilor Termoelectrica, cât şi păcura utilizată în procesul de producere a energiei termice şi electrice.

Tags: CETenergie termicăIurie RazlovanTermoelectrica
Categorii: SocialȘtirile zilei