X

Saad Hariri şi-a anunţat candidatura la conducerea unui nou guvern libanez

Fostul premier libanez Saad Hariri şi-a anunţat candidatura la conducerea unui nou guvern, a cărui misiune este să oprească surparea economică a ţării, în urma unei duble explozii uriaşe care a distrus portul Beirut, relatează AFP, potrivit agerpres.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a îndemnat luna trecută clasa politică libaneză să pună la putere rapid un nou guvern, o primă etapă necesară în vederea scoaterii ţării din criză, însă eforturiîn acest sens s-au soldat cu un eşec.

Citește și : Regele Harald al V-lea al Norvegiei a fost OPERAT la inimă

”Candidez în mod clar” în vederea formării unui nou guvern, a anunţat Hariri într-un interviu acordat joi postului libanez MTV. ”Nu voi închide uşa unei ultime speranţe ca Libanul să se redreseze”, a spus el.

Libanul se confruntă cu cea mai gravă criză economică din ultimele decenii şi nu şi-a revenit după impresionanta explozie care a devastat portul Beirut la 4 august, care s-asoldat cu moartea a peste 200 de persoane, mii de răniţi şi pagube uriaşe în capitală.

Preşedintele Michel Aoun urmează să consulte, peste o săptămână, Parlamentul, înainte de a nominaliza un nou şef de Guvern.

Hariri s-a declarat pregătit să înceapă negocieri cu diverse formaţiuni politice încă de săptămâna viitoare, ”dacă toate sunt în continuare de acord asupra programului” pe care l-au discutat cu Macron.

Fostul premier a fost nevoit să demisioneze toamna trecută, în urma unor manifestaţii uriaşe care cereau o reînnoire profundă a clasei politice naţionale, acuzată de incompetenţă şi corupţie.

Guvernul instalat ulterior, condus de către Hassan Diab, a demisionat în urma exploziei.

Succesorul său, Mustapha Adib, a renunţat luna trecută, la doar câteva săptămâni după ce a fost desemnat, din cauza blocajelor principalelor două partide şiite – Hezbollah şi Amal – în încercările sale de a forma un nou guvern.

Vezi și : Israelul este PÂRJOLIT de mai multe incendii de vegetație (VIDEO). Zeci de locuințe au fost evacuate în grabă!

În Libanul multiconfesional, cu un echilibru politic delicat, formarea unui nou guvern poate dura mai multe luni de negocieri.

Însă, potrivit lui Hariri, întreaga clasă politică a discutat cu Macron, care s-a dus în două rânduri la Beirut de la tragedie, pentru a-şi lăsa deoparte diferendele timp de şase luni şi să salveze ţara de la o catastrofă.

”Fiecare poate crea probleme la formarea Guvernului, dar dacă partidele vor cu adevărat să oprească prăbuşirea şi să să reconstruiască Beirutul, atunci ele trebuie să ureze iniţiativa franceză”, a apreciat Saad Hariri.

Tags: BeirutcoruptieEmmanuel MacronLibanSaad Hariri
Categorii: Sinteze