Saakașvili spune că a ajuns în Georgia, autorităţile locale dezmint informaţia

Publicat:

Fostul preşedinte georgian în exil Mihail Saakaşvili a declarat vineri că a revenit în Georgia, în pofida atenţionărilor autorităţilor că îl vor aresta dacă se va întoarce în această ţară din Caucaz, confruntată de luni de zile cu o criză politică, informează AFP, potrivit agerpres.

“Mi-am riscat viaţa şi libertatea pentru a reveni” în Georgia, a afirmat Saakaşvili într-o înregistrare video postată pe pagina sa de Facebook, în care el susţine că se află în oraşul portuar Batumi.


Citeşte şi: Paşaportul devine OBLIGATORIU pentru a intra în UK – Black News

Însă preşedintele partidului Visul Georgian (de guvernământ), Irakli Kobahidze, l-a acuzat pe Saakaşvili că a falsificat înregistrarea video şi că nu se află în ţară, a relatat agenţia de ştiri Interfax, citată de Reuters. “Întreaga înregistrare video pusă în circulaţie de Saakaşvili cu imagini din timpul nopţii din Batumi este falsă, sunt cele mai recente maimuţăreli” ale lui Saakaşvili, a declarat o altă oficialitate a partidului, Givi Mikanadze, citat de Interfax.

Preşedinte al Georgiei din 2004 până în 2013, Mihail Saakaşvili a anunţat că se va întoarce în ţara sa la sfârşitul acestei săptămâni, cu ocazia organizării, sâmbătă, a unor alegeri locale considerate un test pentru partidul aflat la putere.

“Îndemn toată lumea să voteze pentru Mişcarea Naţională Unită (MNU)”, principalul partid de opoziţie pe care el l-a fondat, a declarat Mihail Saakaşvili în înregistrarea video dată publicităţii vineri.

În această înregistrare, Saakaşvili se filmează, zâmbitor, cu o glugă neagră trasă pe cap, având drept fundal un oraş în noapte.

Cu toate acestea, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) georgian a susţinut pentru postul Formula TV că “Saakaşvili nu a trecut frontiera” ţării.

Fostul preşedinte, aflat în exil din 2013, a publicat luni fotografia unui bilet de avion cu destinaţia Tbilisi pentru sâmbătă seara, în ziua când vor avea loc alegerile locale.

A doua zi, premierul georgian Irakli Garibaşvili a dat asigurări că dacă fostul preşedinte “va pune piciorul pe teritoriul georgian, el va fi imediat arestat şi plasat în detenţie”.

Mihail Saakaşvili, care conduce în prezent o instanţă guvernamentală însărcinată cu reforme în Ucraina, este acuzat de justiţia georgiană de abuz de putere, dosar pe care el îl consideră politic.

Georgia este cufundată într-o criză politică încă de anul trecut, când partidele de opoziţie au denunţat fraude masive în timpul alegerilor legislative câştigate la limită de partidul puterii.

Citeşte şi: Coreea de Nord a testat o rachetă antiaeriană – Black News

În luna mai, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a negociat un acord pentru ieşirea din criză, însă în iulie Visul Georgian s-a retras din el în mod unilateral, suscitând critici din partea Uniunii Europene (UE) şi SUA.

Personaj controversat, Mihail Saakaşvili este pentru susţinătorii săi eroul “Revoluţiei Rozelor” din 2003, care a înlăturat de la putere elitele post-comuniste. Însă el este de asemenea omul înfrângerii din războiul din 2008 împotriva Rusiei, iar detractorii săi denunţă atitudinea lui autoritaristă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

Actrița Shannen Doherty a murit la 53 de ani; Suferea de cancer de mai mulți ani

Actrița Shannen Doherty a murit la 53 de ani; Suferea de cancer de mai mulți ani Shannen Doherty a murit după ce mai mulți ani...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.