X

Salariatul grec – un european sărac

Salariatul grec – un european sărac

Salariații din Grecia sunt singurii din Europa care au un salariu nominal mai mic comparativ cu acum 10 ani. În comparaţie cu nivelurile de dinainte de memorandumurile de salvare financiară prin care Grecia a trecut începând cu anul 2010, pierderile ajung la 17% fără a ține cont și de devalorizarea provocată de inflație. Dacă în 2013 – în plină criză financiară – Grecia continua să ocupe locul 14 în Europa pe baza câștigului mediu anual al unui angajat cu normă întreagă, astăzi se află pe locul al 5-lea de la coada clasamentului între cele 27 de țări membre UE.

Grecia mai depășește doar Bulgaria, Ungaria și România, în timp ce în raport cu Polonia diferențele sunt acum minime. În 2022 veniturile salariale medii anuale au fost de 11.850 de euro în Bulgaria, 13.705 de euro în Ungaria, 14.064 de euro în România, 16.169 de euro în Polonia și 16.661 de euro în Grecia, scrie stiripesurse.ro.

Citeşte şi: Recean: Posturile TV suspendate NU își vor relua activitatea – Stiripesurse.md

Distanțarea de restul țărilor europene continuă, deoarece chiar și în ultimii doi ani când salariile au început să crească din nou, viteza de creștere a veniturilor salariale în Grecia a fost a doua cea mai lentă din UE. O problemă majoră este decalajul în competitivitatea muncii, sumele reținute din salarii – așa-numitele costuri non-salariale – care rămân ridicate, în ciuda reducerilor din ultimii ani, dar și salariile foarte mici plătite de companiile mici și mijlocii din Grecia.

Salariatul grec – un european sărac

Salariul mediu lunar în sectorul privat este de 1.038 de euro brut pe lună pe baza datelor din luna februarie. El poate ajunge și la 1.251 de euro pentru angajarea cu normă întreagă, dar și la 430 de euro pentru angajarea cu fracțiune de normă.

Citeşte şi: Vești triste din SUA pentru Kiev: ‘Ajutorul pentru Ucraina nu va fi finalizat curând!’ (stiripesurse.ro)

Există o discrepanță foarte mare între companiile mici și cele mari. În companiile cu peste 10 angajați, salariul mediu ajunge la 1.159 de euro (1.343 de euro pentru normă întreagă și 468 de euro pentru fracțiune de normă), în timp ce pentru companiile cu mai puțin de 10 angajați, salariul mediu scade la 686 de euro, respectiv 373 de euro pentru fracțiune de normă și 898 de euro pentru norma întreagă.

Tags: europagreciasalariatUniunea Europeană (UE)
Știrile zilei