Salariile cadrelor didactice ar putea crește în anul 2024

Publicat:

R. Moldova înregistrează un deficit de 7.000 de cadre didactice, la nivel național, iar lipsa este compensată prin cumularea mai multor discipline de către un singur profesor.

Despre acest lucru a anunțat ministrul Educției și Cercetării, Dan Perciun, care a precizat în cadrul unei emisiuni de la Radiochisinau.md că circa 200 de tineri din cei 1.000 care absolvesc anual instituțiile cu profil pedagogic, decid să se angajeze și să predea în școli.


Citeşte şi: Zaharova: 80% dintre moldoveni ‘ştiu limba rusă şi o folosesc în viaţa de zi cu zi’

Dan Perciun, a mai spus că săptămâna viitoare se va cunoaște cu cât va fi majorat salariul angajaților din sistemul educațional în anul 2024.

„În condițiile în care avem deficit de 7.000 și îți vin în sistem 200, îți ia 30 de ani ca să acoperi deficitul ca să mai plece cineva între timp. Pe țară este un indicator foarte jos de raportare la cadrele didactic. La fiecare 10,2 elevi revine un cadru didactic, media europeană este de 15. Săptămâna viitoare Guvernul va anunța bugetul și mărilele salariale plănuite pentru anul 2024”, a spus Dan Perciun.

Întrebat ce salariu ar merita astăzi un profesor/educator din R. Moldova, Dan Perciun a subliniat că o leafă decentă ar fi de 15.000 de lei.

„Un salariu bun, după mine, ar fi în zona de 15.000 de lei, un pic peste salariul mediu pe economie. Cred că asta ar fi un salariu decent. Noi facem eforturi pentru a putea majora salariile în 2024”, a declarat acesta.

Ministrul a refuzat însă să spună cu cât exact vor crește salariile în sistemul educațional, precizând că acest lucru îl va spune premierul Dorin Recean atunci când va face anunțul cu privire la legea Bugetului.

Citeşte şi: Doi oameni au murit într-o maşină înţepenită în nămeţi

În ceea ce privește soluțiile pe care și le propun autoritățile, ministrul susține că un accent important se pune pe menținerea cadrelor didactice în sistem prin formare continuă, majorări salariale, debirocratizare, reducerea elementelor de stres și violență în școli.

„Pe de altă parte, trebuie să atragem tineri. Tinerii vor burse mai mari, indemnizații mai mari. Până la final de an, vom dubla bursele la pedagogie. S-au identificat resursele. Circa 30 de milioane de lei, adițional, vor fi acordate anul viitor…În același timp, vom introduce media de admitere de „7” la pedagogie. Trebuie să avem absolvenți buni de liceu care vor să devină profesor, ca ulterior să avem profesori buni”, a mai precizat ministrul Dan Perciun.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

VIDEO – Situație ciudată în centrul Pământului: Nucleul și-a inversat rotația

VIDEO - Situație ciudată în centrul Pământului: Nucleul și-a inversat rotația În adâncul Pământului se află nucleul, o minge metalică solidă care se rotește independent...

OMS: Spitalele din Republica Moldova sunt pregătite pentru situaţii de urgență

OMS: Spitalele din Republica Moldova sunt pregătite pentru situaţii de urgență Spitalele din Republica Moldova sunt pregătite pentru situaţii de urgență conform protocoalelor Organizaţiei Mondiale...

Războiul cognitiv, noul câmp de luptă al NATO. Soluțiile unui expert pentru combaterea dezinformării

Războiul cognitiv, noul câmp de luptă al NATO. Soluțiile unui expert pentru combaterea dezinformării La summitul său apropiat, marcând 75 de ani de la înființarea...

Doi părinți din stânga Nistrului și-au găsit copilul de un an, blocat în mașină. Ce a urmat

Doi părinți din stânga Nistrului și-au găsit copilul de un an, blocat în mașină. Ce a urmat Emoții puternice pentru un cuplu din stânga Nistrului,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.