Salon Livre Paris : Scriitorul rus Zahar Prilepin despre boicotul lui Macron- Preşedinţii nu sunt mai importanţi decât cărţile

Publicat:

Scriitorul rus Zahar Prilepin, prezent la Salonul Cărţii de la Paris, unde Rusia este invitatul de onoare, a spus zeflemitor într-un interviu acordat AFP, că preşedinţii nu sunt mai importanţi decât cărţile, referire la boicotul lui Emmanuel Macron de a nu vizita standul ţării sale.

“Cărţile au o viaţă mult mai lungă decât cea a preşedinţilor”, a mărturisit Zahar Prilepin în interviu, potrivit news.ro .


Considerat drept unul dintre scriitorii cei mai înzestraţi ai generaţiei sale, autorul în vârstă de 42 de ani, politician controversat apropiat de romancierul şi disidentul Eduard Limonov, a luptat în Cecenia în trupele speciale ruse şi a participat la conflictul din Estul separatist prorus în Ucraina.

Citește și : Capitala arhipelagului Trinidad şi Tobago s-ar scufunda în cazul unui cutremur de mare magnitudine (expert)

Întrebat ce crede despre atitudinea lui Emmanuel Macron care a ignorat pavilionul Rusiei din solidaritate cu Londra în cazul otrăvirii spionului rus, Prilepin a declarat că nu a remarcat faptul că preşedintele francez a fost la Salon.

“Eu scriu cărţi şi cărţile au o viaţă mult mai lungă decât cea a preşedinţilor. Mai ales de Macron trebuie să vă faceţi griji. Nu sunt spion, însă puterea de la Kremlin nu ar fi făcut niciodată aşa ceva. Este o mare indierenţă şi nu poate avea niciun avantaj. Vladimir Putin să decidă oare să ucidă un spion cu o săptămână înainte de alegeri? Nu putem lua asta în serios. Există oameni în lume care sunt gata să ordone asasinate pentru a destabiliza Rusia. În calitate de scriitor, acest subiect nu mă inspiră deloc. Este umor negru, iar fraţii Coen ar putea face un film despre asta”, a afirmat romancierul.

Prelipin mai spune, referitor la situaţia politică din Rusia, că nu a mai votat din 1991. “Sunt înregistrat cu drept de vot într-un loc, trăiesc în altul şi în prezent stau în Donbas (regiune aflată în conflict între armata ucraineană şi separatiştii proruşi). Bineînţeles, îl susţin pe preşedintele Putin, dar vreau să-i spun că în Rusia, faptul că averile oligarhilor au crescut de la 360 la 460 de miliarde de dolari, nu este un lucru bun. Aş vrea să-i mai spun că trebuie să mizeze pe carisma populaţiei. Nimeni nu mai face asta în Rusia”.

Faptul că participă la conflictul din Donbas, este o chestiune de empatie. “Există oameni la Moscova care explică asta ca pe o poziţie, dar când suntem pe front ne poate fi smuls un picior sau capul”, a precizat scriitorul rus. “Am condus operaţiuni în cursul cărora oamenii au fost ucişi şi continui să o fac. Sunt ofiţer. Este ca şi cum l-am întreba pe un tâmplar dacă lucrează în pădure. Am o regulă pe care o pun soldaţilor mei: dacă există posibilitatea să nu ucidem, nu o facem. Scopul nostru este de a controla şi de a cuceri teritorii. A ucide nu este un scop în sine şi va trebui să răspundem pentru asta în infern”.

Boicotul preşedintelui Macron la Salonul Cărţii i-a afectat pe editorii ruşi.

“Boicotul dumneavoastră la standul Rusiei, ţară invitată de onoare anul acesta la Salon Livre Paris, are un impact direct asupra investiţiilro mele. Nu mai vorbesc despre impactul asura mea atât ca editor cât şi ca intelectual”, a spus, într-o scrisoare deschisă adresată preşedintelui, Natalia Turine, directoarea librăriei ruse Globe, cea mai mare librărie rusească din Paris. Ea este şi directoarea Louison Editions, o casă editorială specializată în literatură rusă contemporană.

“Sincer, suntem trişti. Nu ofensaţi, ci trişti. Pentru că eram pregătiţi pentru această întâlnire precum un alergător care îşi ţine răsuflarea pe ultima linie dreaptă. Şi pentru noi, asta coincide cu sosirea preşedintelui francez. Era o mare onoare”, a spus cu regret Eugene Reznichenko, director executiv al Institutului Perevod, care se ocupă cu promovarea traducerilor operelor ruseşti în lume.

“Ţără invitată de onoare” este un titlu, cu siguranţă onorific, dar care se plăteşte, şi se plăteşte scump”, a subliniat Turine. “Graţie banilor acestor ţări invitate de onoare este finanţat acest festival”, a precizat editoarea, subliniind că a cheltuit “100.000 de euro” pentru standul librăriei Globe, librărie oficială a standului Rusiei.

Citește și : Siria : Cel puţin 30 de civili au fost ucişi în raiduri aeriene în Ghouta Orientală (OSDO)

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia O moldoveanc a fost condamnată în Italia fiind acuzată de faptul că...

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.