X

Salvatorii greci luptă din greu în Turcia cu frigul glacial şi trecerea timpului pentru salvarea supravieţuitorilor

Salvatorii greci care participă la operaţiunile de salvare din Turcia, după cutremurul violent care a lovit de asemenea Siria, luptă din greu împotriva frigului glacial şi a timpului care trecere şi reduce şansele de a găsi supravieţuitori, a declarat joi, la Atena, şeful operaţiunilor, Athanassios Balafas, relatează AFP, potrivit agerpres

“Nu există un singur (salvator) care să nu fi menţionat frigul (…) este chiar greu”, a explicat Athanassios Balafas, responsabil şef al intervenţiilor pompierilor greci.

Citește și : Coreea de Nord prezintă cel mai mare număr de rachete nucleare din istorie la o defilare nocturnă

Aproximativ 30 de pompieri greci de la Unitatea specială de luptă împotriva dezastrelor (Emak), precum şi serviciile medicale de urgenţă sunt desfăşuraţi în provincia turcă Hatay (sud), unde participă la operaţiunile dificile de căutare a supravieţuitorilor după cutremurul care a ucis peste 17.500 de oameni în Turcia şi Siria, potrivit unui ultim bilanţ.

“Când mergi să te odihneşti şase ore şi nu poţi (dormi din cauza frigului), este foarte greu”, a adăugat el, referindu-se la temperaturi de -5 până la -7° în zonele afectate de acest cutremur violent.

“Avem unităţi de încălzire la noi, dar ieri, la un moment dat, a trebuit să alegem între să ne încălzim sau să continuăm operaţiunile la faţa locului”, din cauza lipsei de combustibil pentru aparate, a explicat Athanassios Balafas într-o conferinţă de presă.

“Desigur, am ales să ne continuăm operaţiunile”, a adăugat el, precizând că sosirea întăririlor greceşti, joi, cu echipament ar trebui să ducă la o îmbunătăţire a situaţiei.

În timp ce pompierii greci au anunţat că au salvat cinci oameni de sub dărâmături, între care doi copii, Balafas a recunoscut că “la 72 de ore după (un cutremur), şansele (de a găsi supravieţuitori) scad dramatic”.

Citește și : Directorul AIEA este aşteptat să vină la Moscova cu ‘idei noi’

“Când vorbim de o asemenea magnitudine pentru un dezastru şi temperaturi extreme de -5° până la -7° pentru cea mai mare parte a zilei, toţi aceşti factori reduc şansele” de a găsi oameni în viaţă sub dărâmături, a explicat în continuare acest expert în intervenţii de urgenţă.

“Oamenii vin constant (spre noi) să ne ceară ajutor” şi primesc “hrană, apă, căldură”, a adăugat el.

Tags: atenaAthanassios BalafasEmaksiriaturcia
Categorii: DiasporaSinteze