Sandra Kalniete: Trebuie să ne apărăm democraţiile de ţările ostile

Publicat:

Uniunea Europeană trebuie să-şi consolideze instrumentele electorale împotriva intereselor răuvoitoare, în perspectiva alegerilor europene din 2024, susţine eurodeputata letonă Sandra Kalniete (grupul PPE), autoarea raportului comisiei speciale privind ingerinţele externe în UE, inclusiv dezinformarea, potrivit website-ului Parlamentului European, transmite agerpres.

Într-un interviu difuzat pe canalul YouTube al PE, eurodeputata afirmă că pentru ”regimurile autocrate şi dictaturi dezinformarea este un instrument ideologic pentru a păstra controlul”.


Citeşte şi: BAIE de SÂNGE la o ceremonie de absolvire a liceului în SUA: Sunt morţi şi răniţi (VIDEO)!

”De aceea, Uniunea Europeană trebuie să dea tonul – să cădem măcar de acord noi înşine asupra termenului de dezinformare (şi atunci poate va fi) adoptat de alte instituţii”, a spus Kalniete.

Raportul său, adoptat joi de plenul Parlamentului European cu 469 voturi pentru şi 71 de voturi împotrivă, indică faptul că interferenţa străină, dezinformarea şi atacurile asupra democraţiei foarte probabil vor spori şi vor deveni mai complexe înaintea alegerilor europene din iunie anul viitor. Eurodeputaţii au solicitat o strategie coordonată a UE şi o finanţare adecvată pentru a combate dezinformarea şi a susţine procesele democratice.

Documentul atrage atenţia asupra interferenţei externe pe platformele online şi subliniază nevoia unei protejări mai bune a infrastructurii esenţiale şi a sectoarelor strategice înaintea alegerilor europene din 6 – 9 iunie 2024.

Mai concret, raportul afirmă că Rusia investeşte masiv în finanţarea unor partide politice din statele democratice. ”Imediat ce o ţară ostilă intervine potrivit propriilor interese, finanţând organizaţii nonguvernamentale sau fundaţii paravan, care sunt folosite pentru a le consolida interesele şi pentru a crea diviziune în societăţile noastre, trebuie să ne protejăm. Vorbind despre alegeri, cred că una dintre componentele cele mai importante ale acestora o reprezintă consolidarea instrumentelor electorale: sistemul de vot, numărarea voturilor etc.”, a explicat raportoarea PE.

Citeşte şi: Ruşii se pregătesc de tot ce-i mai rău: Construiesc un adăpost antiatomic la Moscova – Black News

De asemenea, a adăugat ea, este important să protejăm independenţa mass-media şi să sprijinim jurnalismul de investigaţie, întrucât ”jurnaliştii de investigaţie pot urmări banii murdari şi felul cum aceştia, într-un mod foarte insidios, pătrund în Uniune şi complică procesul democratic normal”.

În opinia sa, o problemă importantă este că Russia Today, Sputnik şi alte asemenea canale de presă au pătruns pe reţele sociale precum Telegram, TikTok şi Facebook. ”Totuşi, nu este vorba doar de a contracara. Trebuie, de asemenea, să creăm proactiv conţinut, care să fie atractiv şi interesant pentru consumatori. Şi este unul dintre lucrurile pe care încercăm să le realizăm”, a subliniat eurodeputata letonă. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.