X

Sandu nu-l cruţă pe Stoianoglo: Țara ar fi pierdut multe dacă ar fi rămas în funcție

Sandu nu-l cruţă pe Stoianoglo: ‘Țara ar fi pierdut multe dacă ar fi rămas în funcție’

Președintele Republicii Moldova a venit cu o reacție după ce Curtea Europeană pentru Drepturile Omului i-a dat câștig de cauză fostului procuror general, Alexandr Stoianoglo, și a obligat statul să-i achite prejudicii morale. Maia Sandu spune că hotărârea CEDO nu vizează vreo decizie a șefului statului și că țara ar fi pierdut mult mai mult dacă Stoianoglo ar fi rămas în funcție.

„Această decizie a vizat o lege concretă, care ulterior a fost modificată și nu are treabă cu deciziile pe care le-am luat eu. Nu cred că e cazul să comentez o decizie CEDO, dar cred că țara ar fi pierdut mai mult dacă în funcția de procuror general ar fi fost păstrat un om care se sfătuia cu Platon despre cum să lupte împotriva corupției. Legea a fost corectată și astăzi legea corespunde standardelor internaționale”, a spus Maia Sandu în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei, transmite Știri.md.

Citeşte şi: După masacrul comis de Hamas e vital să înțelegem amenințarea Iran-China-Rusia – Stiripesurse.md

Șefa statului menționează că acum este necesar de a fi identificată o persoană profesionistă și integră care să preia funcția de procuror general.

„Acum avem nevoie de un procuror curajos, onest și bun profesionist. Așteptările sunt mari, moștenirea este dificilă și problemele în sistem sunt foarte mari”, a mai spus președinta Maia Sandu.

Amintim că, la data de 24 octombrie, fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, a anunțat că a obținut câștig de cauză la CEDO în una din cele două plângeri depuse. Înalta Instanță a constatat încălcarea dreptului la tribunal și anume dreptul de a contesta decizia Consiliului Superior al Procurorilor din 5 octombrie 2021, în urma căreia a fost suspendat din funcție.

Tags: Alexandr StoianogloCurtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO)Maia Sandu
Categorii: JustiţiePoliticăȘtirile zilei