X

Sanofi anunţă când va da rezultatele definitive despre vaccinul său anti-covid

Grupul farmaceutic francez Sanofi a anunţat că va publica în primul trimestru al anului 2022 rezultatele finale despre studiul său clinic privind vaccinul pe care l-a dezvoltat împotriva COVID-19, în contextul în care aceste rezultate erau aşteptate la sfârşitul anului 2021, informează AFP, potrivit agerpres.

Grupul francez, care a dezvoltat în colaborare cu compania britanică GSK un vaccin pe bază de proteine recombinate, a anunţat miercuri rezultate intermediare considerate pozitive pentru serul său, atunci când acesta este administrat ca doză de supra-rapel (“booster”), dar nu a dezvăluit un calendar bine definit privind comercializarea pe piaţă a acestui vaccin.

Citeşte şi: Valul Omicron este condus de populația tânără, sănătoasă şi vaccinată – Black News

“Vom lansa acest vaccin anul viitor. Dacă va fi aprobat ca doză ‘booster’, atunci vorbim despre utilizarea lui ca cea de-a treia doză”, a explicat miercuri Olivier Bogillot, preşedintele filialei franceze a grupului Sanofi.

“Nu mai suntem implicaţi într-o cursă de viteză (…) Vedem foarte bine că virusul este aici pentru multă vreme. Vom avea un vaccin francez”, a continuat el.

O doză unică de tip “booster” a vaccinului-candidat dezvoltat de Sanofi şi GSK “a permis obţinerea unor răspunsuri imunitare puternice”, a precizat grupul francez într-un comunicat.

Rezultatele acestui studiu clinic au arătat, într-adevăr, o creştere de 9-43 de ori a titlurilor de anticorpi neutralizanţi, indiferent de serul utilizat în schema iniţială de vaccinare.

De altfel, studiul clinic de fază 3 al companiei Sanofi, realizat la nivel mondial şi care vizează schema iniţială de vaccinare, va continua, potrivit recomandărilor Comitetului independent de supraveghere şi analiză a datelor medicale, până la începutul anului 2022, pentru ca dezvoltatorii vaccinului să poată să obţină mai multe date medicale.

Vaccinul creat de Sanofi este aşteptat cu mare nerăbdare, în contextul în care Franţa a eşuat deocamdată în tentativele sale privind lansarea pe piaţă a unor seruri anti-COVID-19.

După o primă amânare de şase luni, grupul Sanofi a mizat pe obţinerea rezultatelor definitive ale studiului său clinic la sfârşitul anului 2021 şi pe o comercializare a acestui vaccin la începutul anului 2022.

Sanofi, unul dintre liderii mondiali în domeniul dezvoltării de vaccinuri, a fost criticat după ce concurenţii săi Pfizer-BioNTech şi Moderna au lansat vaccinuri anti-COVID-19 care folosesc tehnologia ARN mesager, încă din luna decembrie 2020.

Citeşte şi: Italia a extins starea de urgenţă pentru Covid-19 până la 31 martie – Black News

Însă Sanofi a optat pentru o tehnologie diferită, dezvoltând un vaccin cu proteine recombinate, care foloseşte proteina Spike a virusului SARS-CoV-2 ca antigen pentru a ajuta organismul să recunoască virusul.

Sanofi a dezvoltat în paralel un alt vaccin anti-COVID-19, cu ARN mesager, la care a decis însă să renunţe la sfârşitul lunii decembrie, considerând că acel ser ar sosi mult prea târziu pe piaţă pentru a fi folositor în combaterea pandemiei de coronavirus. 

Tags: ARN mesagercovid-19frantaOlivier BogillotSanofiSARS-CoV-2vaccin
Categorii: Diaspora