Sanofi invită Europa ‘să ia parte la riscurile’ de a produce un vaccin

Publicat:

Grupul farmaceutic Sanofi “are nevoie să împartă riscurile” pentru producerea dozelor unui potenţial vaccin împotriva COVID-19 înainte chiar ca autorizarea acestuia să fie oficială, ceea ce SUA au făcut potrivit unui “model” care “nu există în Europa”, şi-a exprimat regretul joi directorul general al laboratorului francez, Paul Hudson, citat de AFP, scrie agerpres.

După ce a sugerat miercuri că Sanofi ar acorda prioritatea unui eventual vaccin SUA, afirmaţie ce a generat o virulentă polemică în Franţa, Hudson pare să fi trimis mingea în terenul Europei, cerându-i sprijin după modelul american, notează agenţia franceză de presă.


Citește și : Bilanțul pandemiei de COVID-19 în Italia

Dacă un eventual vaccin urmează a fi descoperit, el ar trebui să fie produs în masă “chiar înainte” de autorizarea sa oficială de către autorităţile de reglementare şi “când este vorba de sute de milioane de doze, este risc pe care noi trebuie să-l împărţim” cu alţii, a insistat el în cursul unui interviu acordat unei jurnaliste de la Financial Times în cadrul unei conferinţe organizate de cotidianul respectiv.

Or, în SUA, Autoritatea pentru cercetare şi dezvoltare avansată în domeniul biomedical (Barda), care depinde de Ministerul american al Sănătăţii, “se mobilizează rapid” şi “colaborează devreme cu industriaşii” pentru a se “asigura ca toate capacităţile de producţie să fie puse la punct şi ca riscurile să fie împărţite”, a spus el.

Acest “model bine rodat nu există în Europa”, şi-a exprimat Hudson regretul, observând totuşi o “enormă voinţă” în acest sens printre statele europene.

“În ultimele săptămâni, există un puternic nivel de susţinere din partea guvernelor pentru a intensifica cooperarea şi a avansa fonduri pentru ca acest lucru să se concretizeze. Etapa viitoarea va consta în elaborarea instrumentului pentru a garanta că noi suntem capabili să asigurăm producţia în Europa şi în restul lumii”, a subliniat Paul Hudson.

“Ce trebuie făcut pentru a ne asigura ca noi să fim în aceeaşi situaţie în Europa, la fel ca în SUA? Aceasta nu a fost niciodată o alegere din partea Sanofi, noi trebuie să procurăm vaccinuri pentru toată lumea de pe mapamond”, a adăugat el.

Dacă a refuzat să comenteze în ajun aceste afirmaţii, care au suscitat o virulentă controversă în Franţa, şeful laboratorului a asigurat: “Vom face doze aici în Franţa, vom face în SUA şi vom căuta să facem mai mult decât este necesar pentru toată lumea”.

Citește și : Putin: Situaţia creată de noul coronavirus se ameliorează în Rusia

“Vom colabora cu SUA şi vom dori să colaborăm cu Europa şi Franţa. Avem discuţii extrem de încurajatoare cu guvernul francez, care se arată foarte deschis şi vorbim de ceva vreme. Deci, sper că aceasta va continua cu privire la lansare”, a subliniat Hudson, fără a oferi detalii despre eventuale convorbiri.

Palatul Elysee a precizat că preşedintele francez Emmanuel Macron va primi responsabili din conducerea Sanofi la începutul săptămânii viitoare. Macron s-a arătat “emoţionat” de anunţul că grupul ar servi cu prioritate SUA şi a cerut ca un eventual vaccin “să nu fie supus legilor pieţei”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic În unele țări europene, a fi bunic a devenit o ocupație plătită....

Un automobil a luat foc din mers pe traseul Bălți-Chișinău

Un automobil a luat foc din mers pe traseul Bălți-Chișinău Un automobil a luat foc din mers pe traseul Bălți-Chișinău în apropierea localității Coșcodeni din...

Caz tragic la Criuleni. Un bărbat s-a înecat într-un lac de acumulare a apei pentru irigare

Caz tragic la Criuleni. Un bărbat s-a înecat într-un lac de acumulare a apei pentru irigare Un bărbat de 38 de ani a decedat după...

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul Tot mai multe sate din Republica...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.