X

Șansele Israelului de a găzdui Eurovision au crescut după ce EBU i-a prelungit acreditarea postului public de televiziune

European Broadcasting Union (EBU), organizaţia care difuzează concursul Eurovision, i-a prelungit postului public de televiziune din Israel calitatea de membru temporar până în luna decembrie, o etapă-cheie pentru garantarea dreptului acestei ţări de a găzdui ediţia din 2019 a acestei competiţii muzicale europene, a anunţat joi DPA, potrivit agerpres.

O purtătoare de cuvânt a EBU a confirmat că postul public de televiziune din Israel, KAN, “a beneficiat în urma unui vot de o extindere a calităţii sale de membru temporar”. Există şanse foarte mari ca postul KAN să obţină calitatea de membru permanent în urma unui vot al membrilor EBU în luna decembrie, a adăugat aceeaşi purtătoare de cuvânt.

Citește și : Sute de refugiaţi sirieni părăsesc Libanul pentru a reveni în ţara lor (UNHCR)

Decizia a fost luată la două zile după ce prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a spus că Guvernul ţării sale va amenda o lege controversată care ar fi lăsat KAN fără departamentul său de ştiri.

Eliminarea departamentului de ştiri din cadrul KAN ar fi ameninţat capacitatea postului naţional de televiziune din Israel de a deveni membru cu drepturi depline în cadrul EBU şi de a difuza concursul Eurovision.

Decizia anunţată de Benjamin Netanyahu reprezintă o răzgândire a prim-ministrului israelian, al cărui diferend cu ministrul de finanţe în privinţa postului public de televiziune a împins coaliţia de guvernare din Israel în pragul unui colaps anul trecut.
Prim-ministrul s-a plâns că postul public de televiziune nu reflectă suficient activitatea Guvernului, în cadrul ştirilor produse de acest departament. Criticii spun că Benjamin Netanyahu încerca să controleze astfel mass-media.

A existat şi o altă controversă, de această dată referitoare la locul în care va fi organizată ediţia din 2019 a concursului Eurovision. Benjamin Netanyahu şi cântăreaţa Netta Barzilai, câştigătoarea ediţiei din acest an a concursului, au anunţat că evenimentul va avea loc la Ierusalim, un oraş despre care atât israelienii, cât şi palestinienii spun că este capitala ţării lor.

Citește și : Viktor Orban: Este timpul ca liderii UE ”să reconstruiască democraţia europeană”

Găzduirea concursului Eurovision de oraşul Ierusalim ar putea să îi supere peste măsură pe palestinieni, întrucât israelienii o vor considera cel mai probabil o victorie de mediatizare în lupta lor de a controla Oraşul Sfânt.

Israelul a cucerit jumătatea estică a Ierusalimului în 1967 în urma Războiului de Şase Zile şi a anexat acel teritoriu, însă anexarea nu a fost niciodată recunoscută de comunitatea internaţională.

Tags: Benjamin NetanyahuEBUEurovisionisraelKANmembrustiri
Categorii: DiasporaSinteze