X

Săpături arheologice controversate în Marele Nord rus

Săpăturile arheologice efectuate de către o organizaţie patriotică în Karelia (nord-vestul Rusiei, la graniţa cu Finlanda) au provocat indignarea militanţilor pentru drepturile omului din Rusia, care denunţă o tentativă a autorităţilor de a ‘şterge crimele staliniste’, relatează joi France Presse, potrivit agerpres.

Societatea militară şi istorică rusă (RVIO), organizaţie creată de Kremlin, a lansat în august săpături la Sandarmoh (Marele Nord rus) pentru descoperirea rămăşiţelor prizonierilor sovietici care au murit în timpul ocupării acestei regiuni de către finlandezi, aliaţii lui Hitler între 1941 şi 1944.

Citeşte şi: Deşi Rusia desfăşoară cele mai ample exerciţii militare din ultimii 40 de ani, Putin încearcă să calmeze Occidentul: ‘Nu avem şi nu puteam avea planuri agresive’

Dar Sandarmoh este un loc de tristă amintire, întrucât aici, în perioada represiunilor staliniste, au fost executate mii de persoane: între 7.000 şi 9.000, potrivit estimărilor unor istorici independenţi ruşi.

‘Căutarea rămăşiţelor soldaţilor celui de-al Doilea Război Mondial la locul execuţiilor în masă ale NKVD (poliţia politică a lui Stalin) în anii 1930 arată ca o încercare de manipulare a memoriei, de ascundere a victimelor terorii în spatele altor victime’, a reacţionat pe site-ul său internet organizaţia pentru drepturile omului Memorial.

Potrivit Memorial, organizaţie creată la începutul anilor 1990 de către foşti deţinuţi politici, ipoteza prizonierilor de război sovietici care ar fi fost executaţi de către finlandezi la Sandarmoh ‘este puţin credibilă’.

După săpăturile efectuate la sfârşitul lunii august şi începutul lunii septembrie, RVIO a anunţat că a găsit rămăşiţele a cinci persoane care ar fi, potrivit acesteia, soldaţi sovietici.

‘Un corp a fost găsit într-un mormânt individual … cu mâinile legate la spate şi rămăşiţele unui glonţ în cap. Este evident că această persoană a fost executată’, a afirmat directorul ştiinţific al RVIO, Mihail Miagkov, în cadrul unei conferinţe de presă, adăugând că expertiza este în plină desfăşurare.

Conform istoricului Serghei Verighin, colaborator al RVIO, trupele finlandeze s-au folosit de lagărele construite de NKVD pentru a interna mii de prizonieri sovietici în regiunea Sandarmoh.

‘Istoricii finlandezi au studiat doar cazurile de execuţii ale prizonierilor sovietici în Finlanda, dar nu şi pe teritoriul Rusiei’, a spus el.

Autenticitatea şi raţiunea acestor săpături sunt puse însă la îndoială de militanţii pentru drepturile omului, care întrevăd înainte de toate o dimensiune politică.

‘Pentru mine, este evident că obiectivul acestor săpături este de a manipula opinia publică, aceasta este o tentativă de a şterge crimele staliniste’, a declarat pentru AFP Anatoli Razumov, istoric specializat în epurările din perioada în care la cârma URSS s-a aflat dictatorul sovietic Iosif Stalin.

Razumov este convins că arestarea colegului său, Iuri Dmitriev, liderul organizaţiei Memorial din Karelia, primul care a descoperit gropile comune de la Sandarmoh în 1997, se înscrie în această dorinţă de a ‘rescrie istoria’.

Istoricul Iuri Dmitriev a fost achitat în luna aprilie într-un proces de pornografie infantilă, denunţat de societatea civilă din Rusia ca fiind orchestrat de filiala locală a FSB (fostul KGB). La mijlocul lunii iunie, Curtea Supremă din Karelia a anulat această hotărâre şi a trimis cauza în instanţă.

Citeşte şi: Polonia va bloca sancţiunile UE dictate împotriva Ungariei

La o săptămână după anularea deciziei, Dmitriev a fost reţinut din nou, suscitând îngrijorarea societăţii civile, care a denunţat procesul ca pe o cale de a-l reduce la tăcere pe istoric.

‘Mă tem că vor să facă din Sandarmoh un fel de Katyn (rusesc) şi, în opinia mea, procesul împotriva lui Iuri (Dmitriev) este o verigă din acest lanţ’, a spus Razumov.

În masacrul de la Katyn, o pădure din apropierea oraşului rusesc Smolensk, 25.000 de polonezi au fost executaţi şi îngropaţi în 1940 la ordinul lui Stalin. Până în 1990, URSS susţinea că aceste execuţii au fost comise de nazişti.

La începutul lunii august, partidul de opoziţie Iabloko şi rudele persoanelor executate la Sandarmoh au depus o plângere la Parchetul din Karelia împotriva săpăturilor, denunţând că acestea sunt ilegale, întrucât sunt efectuate într-un loc istoric.

‘Săpăturile efectuate de RVIO nu au afectat gropile comune ale victimelor represaliilor’ staliniste, a reacţionat Nadejda Usmanova, purtătoarea de cuvânt a acestei organizaţii.

Tags: finlandaIuri DmitrievkareliaMihail MiagkovNKVDrusiaSandarmohServiciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB)Societatea militară şi istorică rusă (RVIO)
Categorii: Știrile zilei