Săptămână cu decizii majore pentru UE: Vor fi votați Președintele Parlamentului European și cel al Comisiei Europene

Publicat:

Săptămână cu decizii majore pentru UE: Vor fi votați Președintele Parlamentului European și cel al Comisiei Europene

Parlamentul European nou ales își va desfășura sesiunea constitutivă în perioada 16-19 iulie la Strasbourg, în cursul căreia va avea loc votarea atât a președintelui Parlamentului European cât și a președintelui Comisiei Europene, transmite un comunicat al instituției.

Prima sesiune va fi deschisă marți la ora 10.00 (ora Strasbourg). Primul act al Parlamentului după constituire este de a-și alege președintele pentru următorii doi ani și jumătate (jumătate de legislatură). Opt deputați europeni vor fi selectați ca supraveghetori ai alegerilor, care vor avea loc prin vot secret pe hârtie. Pentru a fi ales, un candidat trebuie să câștige majoritatea absolută a voturilor valabil exprimate, adică 50% plus unu, potrivit stiripesurse.


Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Alegerea vicepreședinților și chestorilor. După alegerea președintelui, deputații europeni vor alege restul membrilor Biroului Parlamentului: 14 vicepreședinți și cinci chestori. (Marți și miercuri)

Formarea comisiilor și delegațiilor Parlamentului: Parlamentul va vota miercuri componența numerică a comisiilor și subcomisiilor sale permanente, precum și a delegațiilor sale interparlamentare. Nominalizările comisiilor vor fi decise de grupurile politice și anunțate în plen vineri. Comitetele se vor reuni săptămâna următoare pentru ședințele lor constitutive pentru a-și alege președinții și vicepreședinții.

Alegerea Președintelui Comisiei Europene. Joi, la ora 13.00 (Ora Strasbourg), Parlamentul va decide dacă o susține pe Ursula von der Leyen pentru președinția Comisiei Europene. La ora 09.00, ea va vorbi în plenul Parlamentului și va prezenta viziunea și planurile sale pentru următorii cinci ani, urmate de o dezbatere cu deputații europeni. Votul cu vot secret pe hârtie va avea loc după dezbatere. Pentru a fi aleasă, ea are nevoie de majoritatea absolută (50% plus unu) a membrilor componente ai Parlamentului.

Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

Un alt punct pe agenda săptămânii viitoare: Războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Miercuri dimineață, liderii grupurilor politice vor face declarații cu privire la necesitatea sprijinului continuu al UE pentru Ucraina, urmate de un vot asupra unei rezoluții la ora 17.00.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Andrei Zaharov, jurnalist de investigație, dat în căutare de autoritățile ruse

 Andrei Zaharov, jurnalist de investigație, dat în căutare de autoritățile ruse Ministerul Afacerilor Interne al Rusiei a dat în căutare jurnalistul de investigație Andrei Zaharov....

Rafael Nadal, inclus pe lista participanților la US Open 2024

Rafael Nadal, inclus pe lista participanților la US Open 2024 Tenismanul spaniol Rafael Nadal figurează pe lista participanţilor la ediţia din acest an a US...

Elevii vor primi alocații lunare de 1000 de lei dacă vor fi transferați din școlile cu mai puțini de 50 de elevi

Elevii vor primi alocații lunare de 1000 de lei dacă vor fi transferați din școlile cu mai puțini de 50 de elevi Guvernul a aprobat...

Rusia și Ucraina fac schimb de 180 de prizonieri

Rusia și Ucraina fac schimb de 180 de prizonieri Rusia și Ucraina ar urma să schimbe 180 de prizonieri în cadrul unui acord facilitat de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.