X

Șapte cazuri de infecție cu virusul West Nile, confirmate în România

Șapte cazuri de infecție cu virusul West Nile, confirmate în România

Șapte cazuri de infecție cu virusul West Nile au fost înregistrate în România din luna iunie până la jumătatea lunii august, arată un raport publicat de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). Este vorba despre șase bărbați și o femeie, potrivit Digi.ro.

Potrivit celui mai recent raport publicat de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul INSP, de la începutul perioadei de supraveghere a infecției cu virusul West Nile (3 iunie) până în 14 august, s-au înregistrat 7 cazuri, dintre care 6 cazuri confirmate și 1 caz probabil de infecție cu virusul West Nile, scrie News.ro.

Citește și: Kievul anunţă că vrea să oblige Moscova, prin ofensiva în Rusia, la negocieri ‘echitabile’

Cazurile s-au înregistrat la persoane cu vârste între 40 și 49 de ani (2), 60-69 de ani (2) și 70-79 de ani (3). Pacienții sunt șase bărbați și o femeie, cinci fiind din mediul urban și doi din mediul rural.

Două cazuri de infecție au fost confirmate în București și câte un caz județul Bistrița-Năsăud, județul Dâmbovița, județul Giurgiu, județul Mureș, județul Satu Mare.

Populația este sfătuită să evite expunerea la țânțari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi, să utilizeze substanțe chimice repelente pentru țânțari, să împiedice pătrunderea țânțarilor în casă (prin plase de protecție la ferestre), să asigure desecarea bălților de apă din jurul gospodăriei și să îndepărteze recipientele de apă stătută și gunoiul menajer din gospodărie.

Agenția Națională de Sănătate Publică (ANSP) susține că în Republica Moldova nu a fost confirmat niciun caz de infecție cu virusul West Nile, unicul caz înregistrat în țara noastră a fost în 2019, la o persoană din sudul țării.

Virusul West Nile este transmis de țânțari, inclusiv și de țânțarul tigru. Este important de menționat că virusul nu se transmite de la om la om. Această insectă a început să apară în diverse țări europene, cauzându-se în principal din schimbările climatice.

Citește și: Poliția înăsprește măsurile de control pe întreg teritoriul țării pentru a responsabiliza șoferii

Medicul Vera Lungu avertizează că infecția provocată de virusul West Nile poate fi confundată cu gripa sezonieră. În acest sens, ea îndeamnă cetățenii să fie atenți la simptomele specifice și să adopte măsuri suplimentare pentru a se proteja de înțepăturile de țânțari. 

Tags: RomaniaWest Nile
Sănătate