X

Şapte firme olandeze sunt bănuite că ‘au fentat’ sancţiunile UE impuse Rusiei

Ministerul Public olandez a anunţat vineri deschiderea unei anchete privind presupusa implicare a şapte companii în construirea unui pod care leagă Rusia de Peninsula Crimeea, încălcând sancţiunile impuse Rusiei de Uniunea Europeană, relatează AFP, potrivit agerpres.

“Autorităţile vamale efectuează o anchetă, sub conducerea Parchetului, privind presupusa implicare a şapte companii din Olanda în construirea unui pod care leagă Rusia de Crimeea”, a anunţat Ministerul Public într-un comunicat.

Citeşte şi: Opoziţia din Venezuela cere un absenteism în masă la alegerile prezidenţiale

Construcţia podului de 19 kilometri lungime pentru a face legătură între Crimeea şi Rusia occidentală prin strâmtoarea Kerci este un proiect colosal şi controversat. Inaugurarea podului este planificată pentru decembrie 2018.

Rusia a anexat în martie 2014 peninsula ucraineană Crimeea după venirea la putere la Kiev a autorităţilor pro-occidentale şi îndepărtarea fostului preşedinte prorus Viktor Ianukovici.

Acest pod constituie o încălcare a integrităţii teritoriale a Ucrainei, potrivit Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, care consideră ilegală anexarea Peninsulei Crimeea. Furnizarea de piese sau de servicii este interzisă în baza reglementării sancţiunilor economice impuse Moscovei, a indicat Parchetul olandez.

“Furnizarea de bunuri sau servicii care încalcă sancţiunile europene aduce atingere legilor internaţionale. Acest lucru este grav, motiv pentru care autorităţile olandeze se opun”, a explicat sursa citată.

Citeşte şi: Cutremur în Africa de Sud. 13 mineri au rămas captivi în subteran

Cele şapte companii olandeze implicate în acest caz ”au furnizat servicii pentru construirea podului, maşini, piese şi instalaţii, precum şi servicii pentru întreţinerea maşinilor deja instalate”, a declarat Parchetul.

Cele şapte companii olandeze şi managerii acestora sunt consideraţi suspecţi în această anchetă judiciară care vizează perioada cuprinsă între noiembrie 2015 şi toamna anului 2017.

Tags: crimeeaolandapodrusiasanctiunistrâmtoarea KerciUniunea Europeană (UE)
Categorii: Diaspora