X

Şapte gardieni dintr-o închisoare franceză, răniţi de un deţinut ‘radicalizat’

Şapte supraveghetori au fost agresaţi şi răniţi cu pumnii de un deţinut “radicalizat” într-un penitenciar din sud-vestul Franţei luni după-amiază, la patru zile după un incident similar în nordul ţării, a declarat marţi un reprezentant al unuia din cele trei sindicate ale supraveghetorilor din penitenciarele din Franţa, CGT, pentru AFP, potrivit agerpres.

Incidentul a avut loc în jurul orei locale 15:30 la penitenciarul Mont-de-Marsan, în condiţiile în care în aceeaşi zi operaţiuni de ‘blocaj’ a închisorilor au fost lansate de personalul din penitenciarele din Franţa pentru a protesta împotriva condiţiilor de muncă şi a lipsei de securitate.

Citeşte şi: Grav accident rutier în Germania. 48 de răniţi după ce un autobuz şcolar s-a izbit de o casă

A fost nevoie de nouă agenţi pentru a imobiliza deţinutul care ‘a refuzat să fie percheziţionat’. ‘Trei agenţi au suferit fracturi şi alţi patru contuzii multiple. Agentul responsabil de clădire, o femeie, are plexul fracturat, un alt agent s-a ales cu nasul spart, iar al treilea cu un deget rupt”, a precizat pentru AFP Ludovic Motheron, reprezentantul penitenciarului din Mont-de-Marsan în cadrul CGT.

Potrivit Ministerului Justiţiei, care menţionează cinci răniţi, atacatorul este un deţinut de drept comun ‘foarte violent, care este urmărit pentru radicalizare în închisoare’.

Incidentul intervine la patru zile după ce un deţinut islamist german a rănit, prin înjunghiere, trei supraveghetori la o închisoare din Vendin-le-Vieil, în nordul Franţei. Potrivit presei franceze, acesta este islamistul german Christian Ganczarski, unul dintre instigatorii atentatului împotriva sinagogii din Djerba (Tunisia), care a făcut 21 de morţi în aprilie 2002.

El a fost inculpat luni seara pentru tentativă de asasinare de către un judecător antiterorist şi a fost transferat în cursul nopţii la penitenciarul Sequedin, din nordul Franţei, potrivit unui responsabil sindical.

Citeşte şi: Pod PRĂBUŞIT în Columbia. Cel puţin 9 oameni au murit – FOTO/VIDEO

‘Nu avem resurse umane şi materiale să ne ocupăm de aceasta. Nu suntem instruiţi în gestionarea deţinuţilor radicalizaţi’, a declarat Guillaume Pottier, de la sindicatul UFAP-UNSA.

În pofida demisiei directorului închisorii din Vendin-le-Vieil şi a unui “plan global pentru penitenciare” promis de preşedintele Emmanuel Macron pentru luna februarie, sindicatele şi-au reluat marţi acţiunea de protest.

Luni, 139 dintre cele 188 de centre penitenciare din Franţa au fost “afectate în grade diferite” de această mobilizare prin blocaje totale, parţiale, pichete şi greve, întreruperea serviciului sau întârzieri, conform administraţiei penitenciarelor.

Ministrul justiţiei Nicole Belloubet urma să se deplaseze marţi dimineaţă la închisoarea din Vendin-le-Vieil (Pas-de-Calais) pentru a se întâlni cu supraveghetorii revoltaţi de condiţiile prea laxe de securitate în penitenciare.

Tags: frantagardianGuillaume PottierinchisoareMont-de-MarsanNicole BelloubetpenitenciarSequedinsindicatul UFAP-UNSAVendin-le-Vieil (Pas-de-Calais)
Categorii: Diaspora