X

Şapte morţi şi peste 700 de răniţi în cutremurul din Taiwan

Şapte morţi şi peste 700 de răniţi în cutremurul din Taiwan

Şapte persoane au murit şi alte peste 700 au fost rănite în Taiwan, potrivit unui nou bilanţ al autorităţilor locale, în urma unui seism cu magnitudinea de peste 7 care s-a produs miercuri, cel mai puternic cutremur de pământ care a lovit insula asiatică în ultimii 25 de ani, informează AFP, potrivit stiripesurse.ro.

Toate decesele s-au produs în regiunea oraşului Hualien, în apropiere de epicentrul seismului, care a fost înregistrat în estul insulei, a anunţat Agenţia naţională de combatere a incendiilor.

Citeşte şi: Vizita premierulul belgian paralizează traficul din Chişinău – Stiripesurse.md

Trei dintre victime au murit pe un traseu montan, strivite de stânci a căror prăbuşire a fost cauzată de seism. O altă victimă, un şofer, a decedat în urma unei alunecări de teren în timp ce se apropia de un tunel.

Agenţia menţionată nu a precizat deocamdată circumstanţele în care s-au produs celelalte decese, însă a anunţat că numărul persoanelor rănite a crescut de la aproximativ 60 la 736, fără să precizeze gravitatea rănilor.

Şapte morţi şi peste 700 de răniţi în cutremurul din Taiwan

Magnitudinea acestui seism submarin a fost estimată la 7,5 de Agenţia meteorologică japoneză (JMA), la 7,4 de Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS) şi la 7,2 de Agenţia meteorologică din Taiwan (CWA).

Cutremurul s-a produs cu puţin timp înainte de ora 00:00 GMT, conform acestor agenţii, şi a fost urmat de mai multe replici. Epicentrul său a fost plasat în mare, la mică adâncime, în largul coastelor Taiwanului.

“Locuinţa mea s-a zguduit violent, tablourile de pe pereţi, televizorul şi barul meu au căzut”, a declarat un locuitor din Hualien pentru postul de televiziune SET TV.

Şapte morţi şi peste 700 de răniţi în cutremurul din Taiwan

Normele stricte din construcţii şi o bună pregătire a populaţiei în caz de catastrofe naturale par să fi permis totuşi evitarea unei catastrofe majore în Taiwan, o insulă lovită cu regularitate de seisme.

Televiziunea locală a prezentat construcţii cu mai multe etaje din Hualien şi din alte zone în timp ce se înclinau periculos de mult sub efectul seismului, în timp ce un depozit din oraşul New Taipei s-a prăbuşit. Primarul din acest oraş a precizat că peste 60 de supravieţuitori au fost scoşi din ruinele clădirii.

Activitatea unora dintre fabricile deţinute de Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), cel mai mare producător de cipuri din lume, a fost întreruptă pentru scurt timp, a declarat un reprezentant al companiei.

Alerte de tsunami ridicate

Buldozere au fost mobilizate pentru degajarea pietrelor care blochează drumurile spre Hualien, potrivit unor imagini difuzate de posturile TV locale.

Preşedinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, le-a cerut agenţiilor guvernamentale locale şi centrale să îşi coordoneze eforturile şi a anunţat că armata va acţiona, de asemenea, pentru a sprijini populaţia.

Şapte morţi şi peste 700 de răniţi în cutremurul din Taiwan

Iniţial, cutremurul a declanşat alerte de tsunami în Taiwan, în insulele din sud-vestul Japoniei şi în mai multe provincii din Filipine, unde populaţia din zonele costiere a fost îndemnată să se refugieze în regiuni mai înalte.

Autorităţile japoneze şi filipineze au anulat în cele din urmă acele alerte, iar Centrul de alertă pentru tsunami în Pacific, un observator regional din Hawaii (Statele Unite), a anunţat în jurul orei 02:00 GMT că “ameninţarea de tsunami a trecut de acum în mare parte”, îndemnându-i totuşi pe locuitorii din zonele de litoral să rămână prudenţi.

Aeroportul din Naha, cel mai important de pe insula japoneză Okinawa, şi-a suspendat temporar traficul aerian. Înregistrările pentru zborurile de plecare au fost totuşi reluate după ridicarea alertei.

“Seismul a avut loc aproape de coastă şi la mică adâncime. A fost resimţit în întregul Taiwan şi în insulele învecinate. Este cel mai puternic din ultimii 25 de ani, după cutremurul de pământ din 1999”, a declarat în faţa jurnaliştilor directorul Centrului de seismologie din Taipei, Wu Chien-fu.

Seism resimţit în China

Situată la graniţa dintre mai multe plăci tectonice, insula Taiwan este afectată frecvent de seisme.

În septembrie 1999, un seism cu magnitudinea 7,6 a cauzat 2.400 de decese, fiind cea mai gravă catastrofă din istoria modernă a Taiwanului.

Şapte morţi şi peste 700 de răniţi în cutremurul din Taiwan

De cealaltă parte a Strâmtorii Formosa, locuitorii din provincia orientală chineză Fujian şi din alte regiuni au dezvăluit pe reţelele de socializare că au simţit şi ei o serie de zguduituri puternice.

Autorităţile din China, care consideră că Taiwan face parte din teritoriul chinez, au anunţat că monitorizează “cu foarte mare atenţie” efectele cutremurului şi s-au declarat “pregătite să ofere asistenţă sinistraţilor”, potrivit agenţiei de presă China Nouă. 

Tags: cutremurtaiwan
Externe