X

Şapte persoane au fost ucise în nordul Mexicului în timpul unei operaţiuni a poliţiei după un atac asupra unei închisori

Şapte persoane au fost ucise luni în Ciudad Juarez, în nordul Mexicului, într-o operaţiune a poliţiei menite să-i găsească pe deţinuţii evadaţi cu o zi înainte în timpul unui atac împotriva unei închisori, atac ce s-a soldat deja cu 19 morţi, potrivit celui mai recent bilanţ, au anunţat autorităţile mexicane, informează marţi AFP, potrivit agerpres.  

Persoane înarmate au atacat duminică dimineaţa centrul de detenţie din acest oraş situat la frontiera cu SUA, omorând 19 oameni, atacul permiţând deţinuţilor, printre care un cunoscut şef de bandă, să evadeze.

Citește și : Furie în Rusia, după ce Moscova recunoaşte că a pierdut 63 de soldaţi într-un bombardament ucrainean

Ministerul mexican al apărării, Luis Cresencio Sandoval, a anunţat anterior pentru presă că zece gardieni, şapte deţinuţi şi doi atacatori au murit în atacul atribuit duminică unor traficanţi de droguri. Paisprezece deţinuţi şi un gardian au fost răniţi şi cinci atacatori au fost capturaţi, a precizat Sandoval.

Mai devreme în timpul zilei de luni, guvernul federal a anunţat că 19 persoane au murit în timpul atacului din închisoare, printre care 10 gardieni, şapte deţinuţi şi doi atacatori, şi că 25 de persoane au evadat.

Printre evadaţi figurează un şef de bandă aliat cartelului lui Juarez aflat în război împotriva cartelului Sinaloa, condus altădată de Joaquin “El Chapo” Guzman, condamnat la închisoare pe viaţă în SUA.

Ernesto Alfredo Pinon este “şeful grupării criminale cunoscute sub numele de ‘El Neto'”, a precizat Rosa Icela Rodriguez, secretar de stat pentru Securitate.

Pinon se afla în spatele gratiilor din 2009, condamnat la peste 200 de ani de închisoare pentru răpire şi omucidere, potrivit Parchetului statului Chihuahua (nord).

Bărbaţi înarmaţi mai încercaseră să-l elibereze în timpul transferului său după arestare. El fusese atunci rănit în atac.

Atacul indivizilor înarmaţi sosiţi în vehicule blindate a survenit în zorii zilei de duminică, în timp ce familiile deţinuţilor aşteptau pentru a-şi vizita apropiaţii cu ocazia Anului Nou.

Această închisoare, care depinde de guvernul statului Chihuahua, a fost scena mai multor încăierări şi revolte, printre care una care s-a soldat cu 20 de morţi în martie 2009, una dintre cele mai sângeroase din istoria Mexicului. În august 2022, o confruntare între bande rivale s-a soldat cu trei morţi printre deţinuţi.

Citește și : Convorbire telefonică Zelenski-Von der Leyen; Ucraina aşteaptă prima tranşă a ajutorului financiar european

Ciudad Juarez, care se învecinează cu oraşul american El Paso, este un punct strategic în traficul de droguri spre SUA.

Potrivit cifrelor oficiale, Mexicul a înregistrat peste 340.000 de omucideri, atribuite majoritatea unor organizaţii criminale, după lansarea unei ofensive militare antidrog controversate, în decembrie 2006.

Tags: detentiefrontieraLuis Cresencio SandovalmexicSUA
Categorii: Știrile zilei