X

A şaptea sesiune plenară IPBES va avea loc în Franţa

A şaptea sesiune plenară a Platformei interguvernamentale pentru biodiversitate şi servicii ecosistemice (IPBES) va avea loc în Franţa în primăvara anului 2019, potrivit unui comunicat publicat joi, în contextul în care cea de-a şasea conferinţă a acestei organizaţii s-a încheiat de curând în Columbia, informează AFP, potrivit agerpres.

Cea de-a şaptea sesiune IPBES “va avea loc în Franţa între 29 aprilie şi 4 mai 2019”, potrivit unui comunicat comun al miniştrilor pentru Tranziţie ecologică, Afaceri Externe şi Învăţământ superior şi Cercetare.

Citește și : Libia : Primarul capitalei, Tripoli, a fost răpit

Misiunea sa va fi de a valida “prima evaluare mondială a biodiversităţii şi a serviciilor ecosistemice”, care “va servi drept referinţă pentru elaborarea unui viitor cadru mondial pentru biodiversitate post-2020”, a subliniat acelaşi comunicat.

“Companiile noastre au acţiuni amânate, este timpul să acţionăm”, a declarat Nicolas Hulot, ministrul francez pentru Tranziţie ecologică, citat în comunicat. “Raportul IPBES ne va permite să plasăm chestiunea erodării biodiversităţii pe acelaşi rang de importanţă cu modificările climatice”, a adăugat ministrul francez.

IPBES este un organism independent creat în 2012 şi care numără în prezent 129 de state membre. Obiectivul său constă în a grupa toate cunoştinţele ştiinţifice despre starea biodiversităţii, cu scopul de a evalua tendinţele şi evoluţiile din viitor şi de a consilia guvernele lumii în legătură cu măsurile care trebuie să fie luate.

Organizaţia a fost înfiinţată după modelul Grupului interguvernamental de experţi în evoluţia climei (GIEC) din cadrul ONU, care a alertat omenirea în privinţa pericolelor generate de încălzirea globală şi care a contribuit la semnarea Acordului pentru climă de la Paris din 2015.

IPBES a prezentat recent la Medellin, în Columbia, patru rapoarte despre starea florei şi faunei din patru regiuni ale lumii – America, Africa, Asia-Pacific şi Europa-Asia Centrală – şi un al cincilea raport, despre starea solurilor de pe Terra, în urma unor cercetări care au durat trei ani.

Acelaşi grup a avertizat în trecut că Terra se confruntă cu “o extincţie masivă” a speciilor, prima de după dispariţia dinozaurilor în urmă cu 65 de milioane de ani şi a şasea din ultimii 500 de milioane de ani.

Citește și : Turcia : Erdogan intentează proces liderului opoziției în urma unor comentarii legate de Fethullah Gulen

Tags: columbiafrantaIPBESNicolas HulotONUTerra
Categorii: Diaspora