X

Sara Danius, Peter Englund și Kjell Espmark nu vor reveni în Academia Suedeză

Trei membri ai Academiei Suedeze au negat vineri o informaţie publicată joi, potrivit căreia ar urma să revină în cadrul acestei instituţii care atribuie premiul Nobel pentru Literatură, informează DPA, potrivit agerpres.

Sara Danius, prima femeie care a condus Academia Suedeză, înfiinţată în 1786, a publicat pe Facebook un mesaj în care a precizat că nu are “planuri de revenire” în cadrul instituţiei. Ea a făcut această precizare într-un mesaj scris cu majuscule.

Citește și: Merkel îl susține pe Manfred Weber la șefia Comisiei Europene

Sara Danius s-a retras în luna aprilie din Academia Suedeză alături de Peter Englund şi Kjell Espmark în contextul unui scandal uriaş în care s-a aflat instituţia, zguduită de acuzaţii de hărţuire sexuală formulate de 18 femei împotriva soţului unei alte academiciene suedeze, poeta Katarina Frostenson, care a decis la rândul ei să se retragă din Academia Suedeză.

Peter Englund a publicat pe Instagram un mesaj în care a spus că nu va participa la nicio întrunire a Academiei Suedeze, dar că doreşte să joace “un rol constructiv în reinstaurarea prestigiului instituţiei”.

La scurt timp după aceea, Peter Englund a transmis postului public de radio din Suedia un e-mail cu o declaraţie comună a celor trei academicieni, în care aceştia au spus că informaţiile apărute în mass-media despre o revenire a lor în cadrul instituţiei sunt “eronate”.

“Am putea, poate – şi accentuez cuvântul ‘poate’ – să participăm la proceduri de votare mai importante”, se afirmă în acea declaraţie comună.

Cotidianul Svenska Dagbladet a fost una dintre publicaţiile care au raportat joi faptul că Sara Danius, Peter Englund şi Kjell Espmark urmează să revină în cadrul Academiei Suedeze.

Citește și: Jihadiștii ‘de valoare’ se vor bucura de facilitățile oferite de americani la Guantanamo

Prezenţa şi voturile lor sunt necesare pentru a asigura un cvorum de 12 academicieni pentru a alege noi membri în rândul Academiei Suedeze. Patru locuri sunt în prezent vacante în urma unor demisii. Doar nouă dintre cei 18 membri ai instituţiei – aleşi pe viaţă – aveau încă un rol activ înainte de vacanţa de vară.

Sesiunea de toamnă a Academiei Suedeză va debuta cu o şedinţă ce va avea loc pe 6 septembrie.

În urma acestei crize, Academia Suedeză a dezvăluit în luna mai că a luat decizia de a amâna ceremonia de anunţare a premiului Nobel pentru Literatură pe 2018 pentru toamna anului viitor.

Premiul Nobel pentru Literatură este unul dintre premiile înfiinţate de industriaşul suedez Alfred Nobel, inventatorul dinamitei. 

Tags: Academia suedeza din StockholmKjell EspmarkPeter Englundpremiul nobel pentru literaturaSara DaniusSuedia
Categorii: Diaspora