X

Sărăcia costă scump! Coreea de Nord a importat produse de lux din China în valoare de sute de milioane de dolari

Coreea de Nord a importat anul trecut din China produse de lux în valoare de cel puţin 640 milioane de dolari, sfidând sancţiunile ONU care interzic acest comerţ din cauza programelor nuclear şi balistic ale Phenianului, a declarat luni un parlamentar sud-coreean, transmite Reuters, potrivit agerpres.

SUA au cerut implementarea strictă a sancţiunilor în cadrul campaniei de ‘presiune maximă’ prin care Washingtonul vrea să aducă Phenianul la masa negocierilor.

Citeşte şi: Cutremur extrem de puternic în Canada

Există însă semnale că această campanie pierde din intensitate de când Coreea de Nord şi-a suspendat testele nucleare şi balistice, iar liderul său Kim Jong Un a promis, la summitul din iunie de la Singapore, măsuri în direcţia denuclearizării, context în care China şi Rusia au cerut relaxarea sancţiunilor.

‘Kim a cumpărat produse de lux din China şi din alte locuri, nu doar pentru familia sa, ca de exemplu un hidroavion, de asemenea instrumente muzicale scumpe, televizoare de înaltă calitate, automobile, băuturi, ceasuri şi blănuri, drept cadouri pentru elitele pe care se sprijină regimul său’, a declarat deputatul de opoziţie Yoon Sang-hyun.

‘Având în vedere breşa tot mai mare, Kim va putea să se apropie în curând de obiectivul de a neutraliza sancţiunile fără a abandona armele nucleare’, a avertizat parlamentarul sud-coreean.

Citeşte şi: Un tren de pasageri a sărit de pe şine în Taiwan. Cel puţin 18 morţi

Potrivit lui Yoon, Coreea de Nord a cheltuit anul trecut cel puţin 640 milioane de euro pe produse de lux din China.

Cifrele sunt compilate pe baza unei liste de produse interzise, listă alcătuită de Seul în baza unei rezoluţii ONU din 2009.

În 2017, volumul comerţului cu produse de lux s-a redus faţă de vârful de 800 milioane de dolari din 2014, dar a reprezentat o scădere de doar 3,8% faţă de 2016 (666,4 milioane de dolari), a indicat deputatul sud-coreean.

Potrivit acestuia, produsele de lux reprezintă 17,8% din totalul importurilor de anul trecut din China, de 3,7 miliarde de dolari.

Analiza lui Yoon arată că, de când Kim Jong Un a preluat puterea în 2011, Coreea de Nord a importat produse de lux din China de peste 4 miliarde de dolari.

Yoon a acuzat China că a relaxat aplicarea sancţiunilor şi a criticat recenta solicitare a Seulului privind exceptări de la regimul de sancţiuni ale SUA şi ONU, în vederea relansării cooperării economice intercoreene.

Citeşte şi: Măsurile militare pe care Rusia le-ar putea lua în cazul în care SUA rup Tratatul INF

Întrebat luni despre posibilitatea unui dezacord cu SUA în privinţa sancţiunilor, un responsabil de rang înalt din cadrul administraţiei prezidenţiale de la Seul a afirmat că cele două ţări vor fi ‘în cele din urmă pe acelaşi drum’ spre denuclearizare, deşi ar putea exista ‘o diferenţă procedurală’.

Săptămâna trecută, Singapore a inculpat un cetăţean al acestui oraş-stat, un nord-coreean şi trei companii pentru livrarea către Phenian de produse de lux interzise. Tranzacţiile au implicat parfumuri, vinuri şi ceasuri în valoare de sute de mii de dolari, arată documentele instanţei, consultate de Reuters. 

Tags: ChinaCoreea de NordCoreea de SudimportKim Jong UnluxrusiaYoon Sang-hyun
Categorii: Știrile zilei