X

Sărbătoare culinară la Sipoteni: 450 de litri de zeamă și bucate tradiționale, pregătite de gospodine la cea de-a opta ediție a Festivalului Zemii

Sărbătoare culinară la Sipoteni: 450 de litri de zeamă și bucate tradiționale, pregătite de gospodine la cea de-a opta ediție a Festivalului Zemii

În comuna Sipoteni, raionul Călărași, a fost astăzi celebrată zeama. În total, 450 de litri de fiertură au fost preparați la ceaun, la Festivalul Zemii. Evenimentul, devenit deja o tradiție, adună localnicii, diaspora și toți iubitorii de bucate tradiționale, scrie moldova1.md.

Sursa: imagine simbol

Bunica Evdochia din Sipoteni a fost cea care a pregătit 450 de litri de zeamă. Femeia, bucătăreasă cu o vechime de peste 35 de ani, spune că o zeamă autentică moldovenească se face fără grabă și cu suflet blând.

„Niciun secret nu există, trebuie să știi cum să o faci, cu inimă și suflet blând mereu. E făcută cu găină de casă, cu tăieței de casă, cu borș de casă. Am venit aici la ora 6 și la ora 12 era gata. Ca să faci o zeamă gustoasă trebuie multă carne ca să fie gustos ca la țară”, a mărturisit femeia.

Cea de-a doua bucătăreasă a fost Tatiana David. Pe lângă zeamă, femeia a decis să pregătească mai multe feluri de bucate tradiționale moldovenești.

„Aici avem friptura de porc la cuptor. Pe o parte am copt-o în jur de 20 de minute și acum o întoarcem. Plăcinte, cu zeamă, friptură, brânză de oi pentru că avem aici o stână. Aici este friptură de rățoi”, a spus Tatiana.

Iubitorii de zeamă au făcut coadă la ceaun.

„E foarte bună, în fiecare an o mâncăm, suntem mulțumiți. E preferata mea, fără zeamă nu pot trăi”;

Citește și: Cresc cazurile de Covid-19 în lume și în Republica Moldova; Explicațiile ministrei sănătății

„E gustoasă, e bună, e puțin dulcie nu știu de ce. – Ce notă i-ați da? – Un nouă, pentru 10 trebuie să mai lucrăm puțin”;

„Vinul e foarte bun, zeama după aia e perfectă”;

„Inițial, primii ani noi făceam festival-concurs unde toți aveau dreptul să participe. Au fost ani când au participat și 10, 12 concurenți. Anul trecut, a fost o situație când ne-a venit foarte greu, juriului, să apreciem, deoarece lumea a crescut, s-a dezvoltat. Anul acesta, am implicat bucătarii noștri să pregătească o zeamă unică”, a relatat Vasile Rață, primarul comunei Sipoteni.

Festivalul Zemii de la Sipoteni a ajuns la cea de-a opta ediție.

Tags: de litri de fierturăEvenimentFestivalul Zemii
Social