Sârbii bosniaci sunt gata să îşi apere libertatea, afirmă liderul lor, Milorad Dodik

Publicat:

Liderul Republicii Srpska (RS), Milorad Dodik, a proclamat luni, într-o demonstraţie de forţă controversată a forţelor de securitate sârbe, că entitatea sârbă bosniacă “aparţine” sârbilor care “sunt gata să îşi apere libertatea”, transmite AFP, potrivit agerpres.

Cu o zi înainte, Milorad Dodik i-a acordat o decoraţie preşedintelui rus Vladimir Putin, pe care îl admiră, pentru contribuţia sa la “întărirea cooperării” dintre RS şi Rusia.


Citește și : Facebook ELIMINĂ postările care sprijină asaltul din Brazilia

Prin forţa “justiţiei naturale, divine, umane şi a oricărei alteia, acest spaţiu aparţine sârbilor care s-au organizat pe 9 ianuarie 1992 şi şi-au întemeiat republica sârbă”, a continuat preşedintele RS în cadrul unei parade organizate cu ocazia “sărbătorii naţionale” a entităţii sârbe.

Liderii sârbilor bosniaci (ortodocşi) sărbătoresc această aniversare în fiecare an cu mare pompa, chiar dacă Curtea Constituţională bosniacă a decis în 2015 că sărbătoarea este discriminatorie faţă de bosniaci (musulmani) şi croaţi (catolici).

Ostili ideii de independenţă a Bosniei, dorită de bosniaci şi croaţi în timpul destrămării Iugoslaviei la începutul anilor 1990, liderii politici ai sârbilor bosniaci şi-au proclamat “Republica”. Trei luni mai târziu a izbucnit un conflict care avea să dureze până în 1995, provocând aproximativ 100.000 de morţi. De la încheierea războiului, Bosnia şi Herţegovina (BiH) a fost împărţită în două entităţi, RS şi Federaţia Croato-Bosniacă, care beneficiază de autonomie considerabilă, guverne şi forţe de poliţie proprii.

“Republica este mândră, poporul său este mândru de libertatea sa şi este pregătit să o apere. Nu suntem o ameninţare pentru nimeni. Vrem doar să spunem că suntem gata să luptăm pentru libertatea noastră”, a spus Milorad Dodik după încheierea paradei care a avut loc în Sarajevo-Est şi la care au participat câteva sute de poliţişti sârbi, inclusiv forţe speciale şi antitero, urmate de vehicule blindate.

Citește și : Forţele ucrainene rămân pe poziţii în două oraşe-cheie din estul Ucrainei

Organizat de obicei la Banja Luka, capitala RS, evenimentul a fost criticat de primăria din Sarajevo, care l-a calificat ca fiind o provocare.

Vizat de sancţiuni americane pentru ameninţările sale secesioniste, Milorad Dodik a repetat duminică că obiectivul sârbilor bosniaci este acela de a avea propriul lor stat. El a mai anunţat că liderul de la Kremlin, cu care s-a întâlnit la Moscova în septembrie, va fi onorat cu cea mai înaltă medalie a RS pentru “dragostea sa pentru Republica Srpska”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.