Șase elevi de liceu pregăteau un atentat terorist în Hong Kong

Publicat:

Şase elevi de liceu figurează printre cele nouă persoane arestate în Hong Kong în cadrul unei anchete asupra unor activităţi teroriste, a anunţat marţi poliţia, care îi suspectează că au încercat să fabrice o bombă în scopul unui atentat, informează AFP, potrivit agerpres.

Cei cinci bărbaţi şi patru femei cu vârste între 15 şi 39 de ani au fost arestaţi luni pentru “complot în vederea utilizării de explozivi pentru activităţi teroriste”, a precizat poliţia.


Citește și: Un avion de pasageri A DISPĂRUT de pe radar în estul Rusiei

“Operaţiunea pe care am întreprins-o ieri (luni) a vizat membri ai unei bande care au încercat să fabrice o bombă pe bază de TATP (triperoxidul de triacetonă, un exploziv puternic) într-un laborator artizanal dintr-o locuinţă”, a declarat Steve Li, din cadrul noii unităţi de poliţie însărcinată cu punerea în aplicare a legii privind securitatea naţională.

Poliţia a precizat că cei nouă fac parte dintr-un grupuscul secesionist care se autointitulează “Returning Valiant”.

În afară de cei şase elevi de liceu, au fost arestaţi şi trei adulţi, dintre care unul este şofer, iar ceilalţi doi lucrează la o universitate şi la un liceu.

Potrivit lui Li, suspecţii pregăteau un atentat împotriva unor locuri publice. Ţinte potenţiale erau unul dintre tunelurile ce leagă insula Hong Kong de restul teritoriului chinez, reţeaua feroviară sau tribunale, iar scopul era de a “maximaliza prejudiciile aduse societăţii”.

Poliţia a declarat că a confiscat o cantitate mică de explozivi, ingrediente folosite pentru prepararea de TATP, telefoane mobile, cartele SIM, un manual despre modul de a plasa bombe şi planuri pentru părăsirea oraşului.

De asemenea, poliţia a confiscat 90.000 HKD (9.700 de euro) şi a îngheţat 600.000 HKD din diverse conturi bancare.

Hong Kong a fost în 2019 scena unei mişcări fără precedent de contestare a tutelei chineze şi a puterii locale care este aliniată Beijingului, cu manifestaţii uriaşe care au degenerat uneori în violenţe grave.

Fosta colonie britanică este de atunci scena unei reimpuneri în forţă a tutelei Beijingului. Orice posibilitate de a manifesta aproape a dispărut din cauza restricţiilor decise pentru contracararea pandemiei şi a unei legi asupra securităţii naţionale care limitează dreptul la exprimarea aproape oricărei forme de disidenţă.

Citește și: Ultima ascunzătoare a lui El Chapo poate fi câștigată la loterie

Însă resentimentul unei părţi din populaţie nu a dispărut.

Anunţarea acestei operaţiuni, marţi, intervine la mai puţin de o săptămână după ce un bărbat de circa 50 de ani a atacat un poliţist cu cuţitul, înainta de a se sinucide cu arma pe care o avea asupra lui. Autorităţile l-au clasificat foarte repede pe agresor drept “un lup solitar”.

În aprilie, un bărbat de 29 de ani a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru fabricarea unui kilogram de TATP.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Viktor Orban spune că Rusia ‘hiper-raţională’ va avea de câştigat pe măsură ce Occidentul ‘iraţional’ îşi pierde puterea

Viktor Orban spune că Rusia 'hiper-raţională' va avea de câştigat pe măsură ce Occidentul 'iraţional' îşi pierde puterea Conducerea Rusiei este "hiper-raţională", în timp...

Tehnologiile moderne în crearea monedelor comemorative, discutate la Monetăria Statului din România

Tehnologiile moderne în crearea monedelor comemorative, discutate la Monetăria Statului din România Procesele tehnice și tehnologiile moderne utilizate în crearea monedelor comemorative au fost discutate...

Află cine conduce TOP-ul celor mai populari politicieni și cine e la coada clasamentului

Află cine conduce TOP-ul celor mai populari politicieni și cine e la coada clasamentului Fostul și actualul președinte de țară sunt cei mai populari politicieni...

Ucraina incendiază un depozit petrolier din sud-vestul Rusiei

Ucraina incendiază un depozit petrolier din sud-vestul Rusiei Un atac ucrainean cu drone a incendiat sâmbătă noaptea un depozit petrolier din regiunea Kursk din sud-vestul...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.