X

Șase primării din raionul Nisporeni vor primi un grant pentru dezvoltarea serviciului de gestionare a deșeurilor

Șase primării din raionul Nisporeni vor primi un grant pentru dezvoltarea serviciului de gestionare a deșeurilor

Primăriile din Ciorești, Vărzărești, Ciutești, Vânători și Seliște din raionul Nisporeni vor beneficia de un grant pentru îmbunătățirea serviciilor de gestionare a deșeurilor. Grantul este oferit de Guvernul Statelor Unite prin intermediul USAID Moldova și Programul „Comunitatea Mea”, implementat de IREX, transmite MOLDPRES.

Prin acest proiect, cu o valoare totală de peste 13 milioane de lei (aproximativ 730 de mii de dolari), vor fi achiziționate trei autospeciale, 66 de containere, 4000 de pubele și cinci coase motorizate. De asemenea, va fi construit un garaj pentru echipamente și 22 de platforme pentru containerele de deșeuri.

Citește și: Preşedintele Comitetului militar al NATO: Ucraina are dreptul legal şi militar de a lovi adânc în interiorul Rusiei pentru a obţine un avantaj de luptă

Se estimează că la finalizarea proiectului peste 17.000 de locuitori și instituții publice din cele șase comunități vor beneficia de un sistem modernizat de colectare, transport și evacuare a deșeurilor, care va încuraja inclusiv colectarea separată.

Inițiativa face parte dintr-un proiect major, coordonat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), pentru implementarea unui sistem integrat de gestionare a deșeurilor solide în Zona de Management al Deșeurilor (ZMD-5), care cuprinde raioanele Nisporeni, Călărași și Ungheni. Pe parcursul a 20 de ani, acest proiect va asigura construirea de noi stații regionale pentru gestionarea și transferul deșeurilor, precum și lichidarea a aproximativ 100 de gunoiști neautorizate.

Citește și: La scrutinele din 20 octombrie, peste hotare vor fi deschise 234 de secții de vot

Potrivit unui comunicat remis presei, în prezent, serviciul de gestionare a deșeurilor solide din orașul Nisporeni și localitățile învecinate se confruntă cu dificultăți majore, cauzate de capacitatea redusă a operatorului local și lipsa infrastructurii adecvate de colectare. Fragmentarea sistemului de management al deșeurilor pune o povară suplimentară asupra comunităților rurale, unele dintre acestea fiind nevoite să gestioneze singure problema în lipsa acestui serviciu în localitate, menționează sursa citată. De exemplu, în satele Ciutești și Vânători nu există un serviciu de colectare a deșeurilor, „ceea ce a dus la formarea de gunoiști neautorizate”.

Tags: CioreștiCiuteștideşeuriVânătoriVărzărești
Știrile zilei