Satele din Iacuţia sunt devastate de inundaţii

Publicat:

Ploile abundente au provocat inundaţii în mai multe sate din provincia rusă Iacuţia, în estul Siberiei, deosebit de expuse la efectele schimbărilor climatice, au anunţat marţi autorităţile locale, informează AFP, potrivit agerpres.

“La 11 iulie, după ora 16:00, un baraj a cedat ca urmare a ploilor torenţiale, în ciuda întăririi apărării. Satul Betenkes, de pe malul râului Adycha, a fost aproape în întregime inundat”, a declarat centrul operaţional al Republicii Iacuţia.


Citeşte şi: Casa Albă spune că Iranul va ajuta Rusia cu drone militare – Black News

Centrul a precizat că 166 de parcele de teren, cuprinzând 36 de gospodării cu 84 de locuitori, au fost inundate în satul situat în nord-estul Iacuţiei. Până în prezent, nu au fost raportate victime.

După aceste ploi abundente, alte inundaţii, mai puţin semnificative, au afectat cel puţin cinci sate din Iacuţia, inclusiv Tomtor de pe râul Dulgalakh, au indicat autorităţile locale.

Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă a precizat că un elicopter a fost trimis la faţa locului din capitala proviciei Iacuţia pentru a-i aproviziona pe locuitori, adăugând că în cadrul operaţiunilor de evacuare au fost utilizate bărci pneumatice.

Iacuţia, un teritoriu imens, de cinci ori mai mare decât Franţa, se află în prima linie a schimbărilor climatice – este afectat în mod frecvent de incendii de pădure şi suferă de pe urma topirii permafrostului, cu consecinţe imprevizibile.

Citeşte şi: Ambasadorul Canadei la Kiev convocat în urma transferului ‘inacceptabil’ al turbinelor – Black News

“Clima şi temperaturile se schimbă, ceea ce are un efect asupra precipitaţiilor”, a amintit Zinaida Vassileva, expertă în Ministerul local al Ecologiei, intervievată de media locale.

Potrivit expertei, ploile abundente au căzut în zona afluenţilor montani ai râului Iana, iar aceste cantităţi mari de apă “au ţâşnit din munţi” spre câmpiile Iacuţiei. Ea a recomandat creşterea numărului de staţii hidrologice pentru a anticipa astfel de dezastre.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În Bălți și Comrat a fost lansat Orășelul Fotbalului

În Bălți și Comrat a fost lansat Orășelul Fotbalului În orașele Bălți și Comrat a fost lansat Orășelul Fotbalului, anunță liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi. Din...

Veşti neplăcute pentru turiştii care vor să plece în Bulgaria. Podul Prieteniei de la Ruse intră în reparații capitale

Veşti neplăcute pentru turiştii care vor să plece în Bulgaria. Podul Prieteniei de la Ruse intră în reparații capitale Încep reparațiile la Podul Prieteniei de...

La Nisporeni va fi deschisă o grupă creșă cu suportul Băncii Mondiale

La Nisporeni va fi deschisă o grupă creșă cu suportul Băncii Mondiale Pe teritoriul grădiniței Povestea din or. Nisporeni va fi deschisă o grupă creșă...

Stoltenberg evită să se pronunţe dacă Biden este apt să candideze pentru un nou mandat de preşedinte al SUA

Stoltenberg evită să se pronunţe dacă Biden este apt să candideze pentru un nou mandat de preşedinte al SUA Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.