X

Satelitul european de dimensiunea unui autobuz s-a prăbușit în Oceanul Pacific

Satelitul european de dimensiunea unui autobuz s-a prăbușit în Oceanul Pacific

Miercuri, 21 februarie, satelitul european de teledetecție (ERS-2) al Agenției Spațiale Europene (ESA) a revenit pe Pământ după aproape 30 de ani pe orbită.

Citește și Muniții și arme, ridicate de polițiști în sudul țării – membri ai unei grupări specializate în braconaj

Sonda a trecut prin atmosferă și s-a scufundat în Oceanul Pacific de Nord, potrivit site-ului oficial ESA, relatează gazeta.ru. Potrivit agenției spațiale, era de așteptat ca resturile de la satelit să cadă în Oceanul Pacific, între Alaska și Insulele Hawaii. ESA a asigurat că materialele ERS-2 nu conțin substanțe radioactive sau toxice.

ERS-2 a fost lansat în spațiu în aprilie 1995 și a funcționat până în septembrie 2011. Dispozitivul a fost dezvoltat pentru a colecta date despre pământul, calotele glaciare și oceanele Pământului, precum și pentru a monitoriza efectele dezastrelor naturale. Sonda în sine avea dimensiunea unui autobuz de pasageri și cântărea 2516 kilograme. După ce tot combustibilul a fost consumat, masa navei a scăzut la 2294 de kilograme.

După ce și-a îndeplinit misiunea de a sonda planeta, dispozitivul a început o coborâre treptată care a durat aproape 13 ani. În această etapă, specialiștii ESA nu au mai putut controla satelitul, deoarece nu mai era combustibil în el și toate sistemele electronice au fost oprite.

Diverse