Satira socială premiată la Cannes, violența glorificată la Veneția, corectitudine politică la Oscaruri

Publicat:

Anul 2019 a fost marcat de o serie de productii cinematografice deosebit de diverse, care, abordând tematici si stiluri diferite, s-au impus la marile festivaluri europene: o pelicula cu o profunda încarcatura politica (“Synonyms”) a triumfat la Berlinala, o comedie neagra cu accente de satira sociala (“Parasite”) s-a impus la Cannes, iar un film controversat si acuzat ca glorifica violenta (“Joker”) a câstigat marele premiu la Venetia. În schimb, Academia de film americana a facut în acest an o alegere surprinzatoare si a atribuit premiul Oscar pentru cel mai bun film lungmetrajului “Green Book”, o pelicula de factura umanista si inspirata din fapte reale, dar criticata pentru finalul ei, care a respectat cu prea mare strictete principiile de corectitudine politica, informează agerpres.

Redam mai jos cronologia principalelor evenimente cinematografice – gale si festivaluri de profil – organizate în anul 2019.


Globurile de Aur

Filmul “Green Book” a fost marele învingator la cea de-a 76-a editie a galei de decernare a Globurilor de Aur, organizata pe 6 ianuarie la Los Angeles, unde aceasta pelicula regizata de Peter Farrelly a câstigat trei premii într-o seara marcata de numeroase surprize, multumiri aduse lui Satan si o promisiune de continuare a luptei pentru egalitatea de gen.

Lungmetrajul “Green Book”, cu Viggo Mortensen si Mahershala Ali în rolurile principale, s-a impus la categoriile “cel mai bun film – comedie/musical”, “cel mai bun actor în rol secundar” (Mahershala Ali) si “cel mai bun scenariu”.

Pelicula “Roma”, produsa de Netflix, a câstigat doua trofee, impunându-se la categoriile “cel mai bun regizor” (Alfonso Cuaron) si “cel mai bun film strain”.

Tot doua premii a câstigat si “Bohemian Rhapsody”, un film biografic dedicat legendarului cântaret Freddie Mercury, care a triumfat la categoriile “cel mai bun film-drama” si “cel mai bun actor într-un film-drama” (Rami Malek).

Cea mai buna actrita într-o drama a fost desemnata Glenn Close pentru interpretarea din filmul “The Wife”.

Gala Globurilor de Aur 2019 nu a fost lipsita de momente amuzante, începând cu discursurile sustinute de prezentatorii principali ai evenimentului, Sandra Oh si Andy Samberg, continuând cu o cerere în casatorie mimata de doua actrite pe scena – Maya Rudolph si Amy Poehler – dar si cu discursul rostit de Christian Bale, laureatul premiului pentru cel mai bun actor într-un film de comedie/musical (“Vice”), în care starul galez, interpretul fostului vicepresedinte american Dick Cheney, i-a multumit lui Satan pentru inspiratia oferita pentru acest rol.

Nu au lipsit nici momentele dramatice, unul dintre acestea fiind înregistrat atunci când Regina King, premiata cu Globul de Aur pentru rol secundar, a promis pe scena ca va lupta pentru egalitatea de gen si va oferi femeilor 50% din totalul rolurilor existente în urmatoarele filme pe care le va produce.

Premiul onorific Cecil B. DeMille, atribuit pentru întreaga activitate în industria cinematografica, a fost oferit în acest an actorului Jeff Bridges, interpretul unor roluri impresionante în filme precum “Crazy Heart”, “True Grit”, “Hell or High Water”, “Starman”, “The Fisher King” si “The Big Lebowski”.

Festivalul Sundance

Festivalul de film Sundance, cea mai ampla manifestare dedicata cinematografiei independente din Statele Unite, organizata anual în statul american Utah, si-a anuntat câstigatorii pe 2 februarie, la finalul unei editii aflate sub semnul diversitatii si ale carei principale premii au mers catre productii regizate de femei.

În sectiunea dedicata filmelor americane, cel mai important premiu (Marele Premiu al Juriului) a revenit dramei “Clemency”, cu Alfre Woodard în rolul principal, în regia promitatoarei cineaste Chinonye Chukwu. Acest film sumbru, despre o femeie gardian de la o închisoare de mare securitate, care se confrunta cu perspectiva unei alte executii, nu si-a gasit înca distribuitor în cinematografe.

La sectiunea dedicata documentarelor americane, “One Child Nation”, un documentar tulburator, semnat de Nanfu Wang si Jialing Zhang, despre efectele politicii copilului unic în China, a fost recompensat cu Marele Premiu al Juriului, în timp ce “Knock Down the House”, de Rachel Lears, despre femeile care au candidat pentru Camera Reprezentantilor în 2018, printre care Alexandria Ocasio-Cortez, a primit Premiul Publicului.

În ceea ce priveste filmele straine, la sectiunea dedicata acestora s-au impus “The Souvenir”, în regia Joannei Hogg, o drama romantica în a carei distributie se regaseste Tilda Swinton, recompensata cu Marele Premiu al Juriului, în timp ce la documentare straine, principalul premiu a revenit productiei “Honeyland”, în regia Tamarei Kotevska si a lui Ljubomir Stefanov.

Premiile Goya

Filmul “El reino”, o relatare satirica asupra coruptiei politice spaniole în regia lui Rodrigo Sorogoyen, a fost marele câstigator al celei de-a 33-a editii a premiilor Goya, primind în total sapte trofee în cadrul acestui eveniment ce a avut loc pe 2 februarie. Acelasi film a câstigat, printre altele, premiul Goya pentru cel mai bun actor principal (Antonio de la Torre) si cel mai bun regizor (Rodrigo Sorogoyen).

Însa premiul Goya pentru cel mai bun film a revenit comediei “Campeones”, de Javier Fesser. “Campeones” a obtinut trei premii, dintre cele 11 la care era nominalizat: pentru cel mai bun film, cel mai bun actor debutant (Jesús Vidal) si cel mai bun cântec (“Este es el momento”, interpretat de Coque Malla).

Susi Sánchez a câstigat primul premiu Goya din cariera ei, fiind desemnata învingatoare la categoria “cea mai buna actrita” gratie rolului interpretat în filmul “La enfermedad del domingo”, regizat de Ramón Salazar.

“Roma”, de Alfonso Cuaron, a fost desemnat cel mai bun film iberoamerican, iar “Cold War”, de Pawel Pawlikowski, a câstigat premiul Goya pentru cel mai bun film european.

Premiile BAFTA

Filmele “The Favourite” si “Roma” au fost marile câstigatoare la cea de-a 72-a editie a premiilor BAFTA, organizata pe 10 februarie la Londra, în cadrul unei gale ce a fost marcata de putine surprize.

Lungmetrajul “The Favourite”, care primise 12 nominalizari, a câstigat sapte premii, inclusiv la categoriile “cel mai bun film britanic”, “cea mai buna actrita în rol principal” (Olivia Colman) si “cea mai buna actrita în rol secundar” (Rachel Weisz), însa a fost învins la categoria suprema a acestei gale, “cel mai bun film”, al carui trofeu a fost câstigat în acest an de pelicula mexicana “Roma”, regizata de Alfonso Cuaron.

Alfonso Cuaron a câstigat un numar record de premii BAFTA – patru – pentru o singura persoana nominalizata la o singura editie a acestei gale, impunându-se inclusiv la categoriile “cel mai bun film” (unde sunt recompensati producatorii peliculei câstigatoare), “cel mai bun regizor” si “cea mai buna imagine”. “Roma” a câstigat, de asemenea, premiul BAFTA pentru cel mai bun film strain.

Rami Malek, nominalizat în premiera la BAFTA, a câstigat trofeul pentru cel mai bun actor în rol principal gratie interpretarii sale din pelicula “Bohemian Rhapsody”, iar Mahershala Ali a fost desemnat cel mai bun actor în rol secundar pentru interpretarea unui pianist de jazz în filmul “Green Book”.

Festivalul International de Film de la Berlin

Lungmetrajul “Synonymes” (“Synonyms”), al regizorului israelian Nadav Lapid, despre un tânar fost soldat israelian care fuge la Paris, a câstigat Ursul de Aur pe 16 februarie, fiind desemnat cel mai bun film din competitia oficiala a celei de-a 69-a editii a Festivalului International de Film de la Berlin.

Marele Premiu al Juriului a revenit peliculei “Grâce a Dieu” (“By the Grace of God”), a regizorului francez François Ozon, o drama despre abuzurile sexuale comise de membri ai clerului asupra unor minori, în timp ce Ursul de Argint pentru cel mai bun regizor i-a fost acordat cineastei germane Angela Schanelec pentru “Ich war zuhause, aber”(“I Was at Home, But”).

Ursul de Argint pentru cea mai buna actrita a fost decernat actritei chineze Yong Mei, iar cel pentru cel mai bun actor lui Wang Jingchun pentru rolurile lor din saga de familie “Di jiu tian chang” (“So Long, My Son”), de regizorul chinez Wang Xiaoshuai, în care cei doi artisti chinezi interpreteaza un cuplu care înfrunta vicisitudinile vietii în China dupa haosul provocat de Revolutia Culturala.

“Blue Boy”, produs de argentinianul Manuel Abramovich, cu românii Catalin Cristutiu, în calitate de editor de film, si Bogdan Georgescu, în calitate de producator creativ, a fost recompensat cu Ursul de Argint pentru cel mai bun scurtmetraj.

Premiile Cesar

Filmul “Jusqu’a la garde”, regizat de Xavier Legrand, a fost marele câstigator al galei de decernare a premiilor Cesar 2019, organizata pe 22 februarie la Paris, unde aceasta pelicula, un portret sumbru al unei familii dezbinate în urma unor acte de violenta domestica, s-a impus la patru categorii de premii din 10 nominalizari – “cel mai bun film”, “cea mai buna actrita în rol principal” (Lea Drucker), “cel mai bun scenariu original” (Xavier Legrand) si “cel mai bun montaj”.

“Jusqu’a la garde”, debutul în lungmetraj al regizorului si scenaristului Xavier Legrand, spune povestea unui baiat, Julien (interpretat de Thomas Gioria), care este obligat prin decizie judecatoreasca sa îsi împarta timpul între locuintele mamei sale (Lea Drucker) si tatalui sau (Denis Menochet) – pe care îl considera un monstru violent -, în urma divortului amar al parintilor lui.

Un alt mare câstigator al galei premiilor Cesar 2019 a fost filmul “The Sisters Brothers”, regizat de Jacques Audiard. Acest lungmetraj, coprodus de Mobra Films – casa de productie a cineastului român Cristian Mungiu – si filmat partial în România, care îi are în rolurile principale pe actorii John C. Reilly, Joaquin Phoenix si Jake Gyllenhaal, a câstigat tot patru trofee, impunându-se la categoria “cel mai bun regizor” (Jacques Audiard) si trei categorii tehnice – “cel mai bun sunet”, “cea mai buna imagine” si “cele mai bune decoruri”.

Premiul pentru cel mai bun actor a fost câstigat de Alex Lutz, protagonistul filmului “Guy”.

Premiile Oscar

Lungmetrajul “Green Book” a fost desemnat cel mai bun film la cea de-a 91-a editie a galei de decernare a premiilor Oscar, organizata pe 24 februarie la Los Angeles, unde productia “Bohemian Rhapsody”, un film biografic dedicat cântaretului Freddie Mercury si trupei sale, Queen, a câstigat patru trofee.

Povestea unei prietenii mai putin obisnuite între un pianist de culoare si un tip dur, de origine italiana, care îsi afiseaza xenofobia fara rezerve, ”Green Book”, un road-movie inspirat dintr-o poveste adevarata, în regia lui Peter Farrelly, are o actiune plasata în America segregationista a anilor ’60.

“Green Book” s-a impus în total la trei categorii de premii: “cel mai bun film”, “cel mai bun actor în rol secundar” (Mahershala Ali) si “cel mai bun scenariu original”. Filmele “Roma” si “Black Panther” au triumfat tot la trei categorii.

Cele mai multe trofee au fost obtinute însa de filmul “Bohemian Rhapsody”, o productie a studioului 20th Century Fox, care a câstigat patru premii (cel mai bun actor în rol principal – Rami Malek – cel mai bun montaj, cel mai bun montaj de sunet si cel mai bun mixaj de sunet).

În cadrul categoriilor principale, Alfonso Cuaron a câstigat premiul Oscar pentru cel mai bun regizor cu filmul “Roma”. Aceasta pelicula s-a impus si la categoriile “cel mai bun film strain” si “cea mai buna imagine”.

Olivia Colman a fost desemnata cea mai buna actrita în rol principal pentru interpretarea reginei Anne în filmul “The Favourite”, în timp ce Oscarurile pentru roluri secundare au revenit în acest an actorilor Mahershala Ali (“Green Book”) si Regina King (“If Beale Street Could Talk”).

Cineastul Spike Lee a câstigat primul sau premiu Oscar competitiv din cariera, impunându-se la categoria “cel mai bun scenariu adaptat”, gratie celui mai recent film al lui, pe care l-a si regizat – “BlacKkKlansman”.

Festivalul Tribeca

Festivalul Tribeca, înfiintat de actorul Robert De Niro în anul 2002, în colaborare cu Jane Rosenthal si Craig Hatkoff, pentru a încerca sa revitalizeze viata cultural-economica din cartierul Tribeca din Manhattan dupa atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, a premiat în acest an, pe 2 mai, la categoria “cel mai bun lungmetraj narativ american” productia cinematografica “Burning Cane”, regizata de Phillip Youmans.

Protagonistul acestui film, Wendell Pierce, a fost desemnat cel mai bun actor într-un lungmetraj narativ american, iar Haley Bennett a câstigat premiul pentru cea mai buna actrita într-un lungmetraj narativ american gratie interpretarii sale din filmul “Swallow”.

În competitia lungmetrajelor narative internationale, premiul pentru cel mai bun film a revenit productiei “House of Hummingbird”, regizata de Bora Kim.

Premiile de interpretare din aceeasi sectiune au fost câstigate de Ji-hu Park (“House of Hummingbird”) respectiv Ali Atay (“Noah Land”).

În competitia dedicata scurtmetrajelor, premiul pentru cel mai bun scurtmetraj narativ a revenit peliculei daneze “Maja”, regizata de Marijana Jankovic, cel mai bun scurtmetraj documentar a fost desemnat “Learning To Skateboard In a Warzone (If You’re A Girl)”, de Carol Dysinger, iar premiul pentru cel mai bun scurtmetraj animat a revenit productiei “My Mother’s Eyes”, de Jenny Wright.

Festivalul de Film de la Cannes

Filmul “Parasite”, o drama familiala cu accente de thriller si de comedie neagra, realizata de sud-coreeanul Bong Joon-Ho, ce descrie violenta generata de inegalitatile sociale cu ajutorul unei magistrale tehnici regizorale, a câstigat pe 25 mai trofeul Palme d’Or la gala de închidere a celei de-a 72-a editii a Festivalului de Film de la Cannes.

Dupa victoria obtinuta în 2018 de drama japoneza profund umanista “Shoplifters”, trofeul Palme d’Or a fost câstigat pentru al doilea an consecutiv de un film asiatic, “Parasite”, considerat de revista Variety un fel de “yin” în raport cu “yang”-ul reprezentat de laureatul de anul trecut. Filmul “Parasite” spune povestea membrilor unei familii sarace, care încearca sa îsi îmbunatateasca statutul social infiltrându-se în viata si în resedinta unei familii bogate.

Cineasta franco-senegaleza Mati Diop a câstigat Marele Premiu al Juriului cu lungmetrajul ei de debut, “Atlantique”. Mati Diop, care a facut istorie în 2019 devenind prima regizoare de culoare selectata în competitia de la Cannes, a dramatizat în acest film criza refugiatilor, prezentata din perspectiva unei femei abandonate de barbatul pe care îl iubeste, atunci când acesta decide sa fuga din tara natala si sa încerce sa ajunga ilegal în Europa.

Al treilea trofeu ca importanta atribuit pe Croazeta, Premiul Juriului, a fost atribuit ex aequo unor filme cu încarcatura politica, “Les Miserables”, de Ladj Ly, si “Bacurau”, de Kleber Mendonca Filho.

Doi dintre favoritii Cannes-ului, cineastii belgieni Jean-Pierre si Luc Dardenne, care au câstigat în trecut de doua ori trofeul Palme d’Or si alte premii importante pe Croazeta, au obtinut în acest an premiul pentru regie cu “Le Jeune Ahmed”, portretul unui adolescent musulman din Belgia zilelor noastre, care încearca sa îsi asasineze profesorii dupa ce a fost radicalizat de un imam cu opinii extremiste.

Premiul de interpretare feminina a fost câstigat de Emily Beecham, protagonista filmului “Little Joe”, în care actrita britanica joaca rolul unei cercetatoare care începe sa suspecteze ca plantele pe care le-a modificat genetic pentru o corporatie ar putea avea efecte adverse. Actorul spaniol Antonio Banderas a câstigat premiul de interpretare masculina, ce i-a fost atribuit pentru rolul principal din pelicula semi-autobiografica “Dolor y gloria”, regizata de Pedro Almodovar.

Festivalul de la Karlovy Vary

Cea de-a 54-a editie a Festivalului International de Film de la Karlovy Vary s-a desfasurat în perioada 28 iunie – 6 iulie. Marele premiu al festivalului, recompensat cu trofeul Globul de Cristal, a revenit comediei greco-bulgare “The Father”, regizata de Kristina Grozeva si Petar Valchanov.

Premiul Special al Juriului a revenit unei pelicule din Germania, “Lara”, regizata de Jan-Ole Gerster.

Cineastul Tim Mielants a câstigat premiul pentru cel mai bun regizor gratie comediei “Patrick”, a carei actiune este plasata într-o tabara de nudisti.

Premiile de interpretare au revenit în acest an actorilor Milan Ondrik (“Let There Be Light”) respectiv Corinna Harfouch (“Lara”).

Festivalul de la Locarno

Lungmetrajul portughez “Vitalina Varela”, regizat de Pedro Costa, a câstigat Leopardul de Aur la cea de-a 72-a editie a Festivalului International de Film de la Locarno, ce a avut loc în luna august. Juriul competitiei internationale a atribuit premiul de interpretare feminina artistei Vitalina Varela, în vârsta de 55 de ani si originara din insulele Capului Verde, protagonista acestui film al carui titlu îi poarta numele.

A fost pentru a doua oara când regizorul Pedro Costa a câstigat unul dintre premiile principale de la Locarno: în 2014, el a obtinut premiul pentru regie cu pelicula “Horse Money”.

Premiul Special al Juriului a fost acordat filmului sud-coreean “Height Of The Wave”, regizat de Park Jung-bum, în timp ce premiul pentru cel mai bun regizor a revenit fostului balerin devenit cineast Damien Manivel, al carui lungmetraj de debut se intituleaza “Les Enfants d’Isadora”.

Brazilianul Regis Myrupu a fost desemnat cel mai bun actor gratie interpretarii unui agent de securitate din orasul portuar Manaus în filmul “The Fever”, regizat de Maya Da-Rin.

Festivalul de la Venetia

Festivalul de Film de la Venetia, cunoscut si sub numele de “Mostra”, înfiintat în 1932, este cel mai vechi festival cinematografic din lume. Alaturi de Cannes si Berlin, festivalul venetian face parte din “Big Three”, o titulatura neoficiala atribuita celor mai importante trei festivaluri de film din Europa.

Filmul “Joker”, în regia lui Todd Phillips, a câstigat pe 7 septembrie Leul de Aur la cea de-a 76-a editie a Festivalului de Film de la Venetia, în timp ce Marele Premiu al Juriului, recompensat cu Leul de Argint, a revenit lungmetrajului “J’Accuse”, regizat de Roman Polanski.

Cel de-al treilea premiu ca importanta atribuit în cadrul Mostrei, Leul de Argint pentru cel mai bun regizor, a fost decernat suedezului Roy Andersson pentru filmul “About Endlessness”.

Actrita franceza Ariane Ascaride a câstigat Copa Volpi pentru cea mai buna actrita gratie rolului interpretat în “Gloria Mundi”, un film regizat de Robert Guediguian. Copa Volpi pentru cel mai bun actor i-a revenit italianului Luca Marinelli, pentru magistrala sa interpretare din “Martin Eden” o adaptare cinematografica a romanului omonim al scriitorului Jack London.

Festivalul de la Toronto

Filmul ”Jojo Rabbit”, o comedie cu accente satirice despre Germania nazista, a câstigat pe 15 septembrie premiul publicului la cea de-a 44-a editie a Festivalului International de Film de la Toronto (TIFF), devenind un candidat serios în cursa pentru câstigarea unui premiu Oscar în 2020.

Taika Waititi, regizorul neozeelandez al superproductiei ”Thor: Ragnarok”, prezinta în filmul ”Jojo Rabbit”, a carui actiune se petrece în timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, o poveste despre un tânar german (interpretat de Roman Griffin Davis) si despre prietenia acestuia cu o versiune imaginara a lui Adolf Hitler.

Considerat o ”satira anti-ura”, filmul “Jojo Rabbit” prezinta felul în care un copil – membru al Tineretului Hitlerist, care iubeste uniformele naziste si care arde carti – descopera ca mama lui, interpretata de Scarlett Johansson, ascunde în podul casei lor o fata de origine evreiasca.

Premiul publicului de la Toronto, al carui câstigator este decis în totalitate prin voturile participantilor la festival, a devenit în urma cu mult timp un indicator valid în ceea ce priveste estimarea succesului pe care îl vor avea anumite filme la gala premiilor Oscar.

Peliculele “Greenbook” (2019), ”12 Years a Slave” (2013), ”The King’s Speech” (2010) si ”Slumdog Millionaire” (2008) au câstigat premiul cel mare la Toronto înainte de a fi recompensate cu Oscar.

Festivalul de la San Sebastian

Filmul “Pacified”, regizat de cineastul texan Paxton Winters, a câstigat pe 27 septembrie marele premiu – Scoica de Aur – la editia din acest an a Festivalului de la San Sebastian. Pe lânga premiul pentru cel mai bun film, aceasta productie braziliana, ce prezinta relatia dificila dintre un tata si fiica lui, cu o intriga plasata într-o favela, s-a impus la alte doua categorii: “cel mai bun actor” (Bukassa Kabengele) si “cea mai buna imagine” (Laura Merians).

Un alt mare câstigator al celei de-a 67-a editii a Festivalului de la San Sebastian, cel mai important eveniment de profil organizat de industria cinematografica hispanica, a fost “The Endless Trench”, un film regizat de trioul de cineasti basci Aitor Arregi, Jon Garano si Jose Mari Goenaga. Elogiata de criticii de specialitate prezenti la San Sebastian, aceasta pelicula a câstigat premiul pentru regie, premiul pentru scenariu si premiul FIPRESCI. “The Endless Trench”, un thriller alegoric, spune povestea unui barbat care se ascunde între zidurile propriei sale case în timpul Razboiului Civil din Spania, temându-se pentru viata lui, si ramâne ascuns timp de trei decenii, sprijinit si protejat de sotia lui.

Premiul pentru cea mai buna actrita a fost împartit în acest an de Greta Fernandez (“A Thief’s Daughter”) si Nina Hoss (“The Audition).

Premiul Special al Juriului de la San Sebastian, al doilea ca importanta dupa Scoica de Aur, a revenit filmului “Proxima”, al treilea lungmetraj al regizoarei franceze Alice Winocour. Pelicula spune povestea unei astronaute, interpretata de Eva Green, care se pregateste pentru o misiune spatiala la sediul din Koln al Agentiei Spatiale Europene (ESA).

Festivalul de la Roma

“Santa subito”, de Alessandro Piva, a câstigat Premiul Publicului – cea mai importanta distinctie – la cea de-a 14-a editie a Festivalului de Film de la Roma, care s-a încheiat pe 27 octombrie.

Acest documentar despre asasinarea unei tinere activiste catolice, Santa Scorse, ucisa în orasul Bari în 1991 de un barbat cu probleme psihice, a fost desemnat câstigator în urma voturilor exprimate de spectatori pe myCicero, aplicatia oficiala a festivalului, si pe site-ul evenimentului.

Organizatorii au atribuit si un premiu special pentru întreaga cariera, ce a fost atribuit în acest an actorului american John Travolta.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețurile petrolului au avut cea mai mare creștere săptămânală din ultimii aproape doi ani, din cauza tensiunilor din Orientul Mijlociu

Prețurile petrolului au avut cea mai mare creștere săptămânală din ultimii aproape doi ani, din cauza tensiunilor din Orientul Mijlociu Prețurile petrolului au înregistrat cea...

Medicii de la urgență au sărbătorit Ziua Națională a Ambulanței

Medicii de la urgență au sărbătorit Ziua Națională a Ambulanței Angajații Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP) au sărăbătorit sâmbătă, 5 octombrie, Ziua Națională a...

Geoană spune că a fost la Moscova în 2009 într-o vizită ‘normală, exploratorie’

Geoană spune că a fost la Moscova în 2009 într-o vizită 'normală, exploratorie' Mircea Geoană a vorbit la Digi24 despre vizita pe care a făcut-o...

Cu varza murată în jurul lumii, rețete și obiceiuri de la noi și de departe

Cu varza murată în jurul lumii, rețete și obiceiuri de la noi și de departe Varza murată este un preparat tradițional care nu lipsește din...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.