Satul-CAZEMATĂ din Alpii Elveţieni va fi evacuat pentru 10 ani! Autorităţile bagă peste 1 miliard de dolari pentru curăţarea arsenalului rămas din Al Doilea Război Mondial

Publicat:

Un sat elveţian unde un depozit de muniţie din Al Doilea Război Mondial a explodat în urmă cu 73 de ani va fi evacuat timp de aproximativ un deceniu, în timp ce armamentul rămas va fi îndepărtat, în cadrul unui plan ale cărui costuri se ridică la peste 1 miliard de dolari, aprobat săptămâna aceasta de autorităţile guvernamentale, informează marţi Reuters, potrivit agerpres.

Exploziile din apropiere de Mitholz, o aşezare din Alpii Elveţieni, la sud de Berna, au început chiar înainte de miezul nopţii, la 19 decembrie 1947, la un depozit adiacent de armament militar.


Citeşte şi: ONU cere Rusiei să plece din Crimeea

Nouă persoane au murit în timp ce undele de şoc au zguduit valea şi o ploaie de resturi s-a abătut peste case, distrugând centrul aşezării şi gara.

Cu toate că localitatea Mitholz a fost rapid reconstruită, aproximativ 3.500 de tone de bombe aeriene, mine şi grenade de mână au rămas în interiorul depozitului militar din zona montană.

Aceste materiale învechite au fost declarate instabile de experţi în muniţie, existând riscul să provoace o altă tragedie.

“Resturi de materiale din stânci şi, în al doilea rând, o explozie ar fi periculoase”, a indicat Guvernul.

Eliminarea muniţiei, cu un cost de până la 900 de milioane de franci elveţieni (1,01 miliarde de dolari), nu va începe mai devreme de anul 2030, însă liderii elveţieni au prezentat luni planurile de evaluare a proprietăţilor din Mitholz pentru a oferi compensaţii celor aproximativ 170 de locuitori care vor fi nevoiţi să evacueze zona.

“Locuitorii din Mitholz trebuie să se mute pe durata îndepărtării (muniţiei), în funcţie de evoluţia lucrurilor, timp de peste 10 ani”, a indicat Guvernul.

“Departamentul Apărării din Elveţia va sprijini persoanele afectate, în special în pregătirea plecării lor”, au precizat autorităţile.

Nu toţi locuitorii din Mitholz sunt dornici să plece, a declarat pentru Reuters un reprezentant al guvernului local, Matthias Schmid.

Unii dintre locuitori se tem că nu se vor mai întoarce niciodată, în timp ce incertitudinea cu privire la locul în care vor fi relocaţi persistă şi complică situaţia.

Citeşte şi: Camera Comunelor adoptă un proiect de lege controversat referitor la Brexit

Schmid speră că şi cei mai reticenţi să poată fi convinşi că evacuarea, oricât de dificilă ar fi, este inevitabilă pentru a fi în siguranţă.

“Scopul este cu siguranţă de a repopula zona odată ce depozitul este îndepărtat”, a spus Schmid.

“Unii sunt sentimentali. Câţiva spun că nu vor pleca. Ne propunem să găsim o rezolvare bună, astfel încât odată ce a sosit timpul, oamenii vor spune: “Eu nu vreau să plec, dar voi pleca”, a adăugat Matthias Schmid.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic În unele țări europene, a fi bunic a devenit o ocupație plătită....

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul Tot mai multe sate din Republica...

Doi jurnalişti de la un post local de radio care l-au intervievat pe Biden afirmă că au primit în avans o listă cu întrebări

Doi jurnalişti de la un post local de radio care l-au intervievat pe Biden afirmă că au primit în avans o listă cu întrebări Doi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.