Sauli Niinisto a depus jurământul pentru al doilea mandat de preşedinte al Finlandei

Publicat:

Preşedintele Sauli Niinisto a depus joi jurământul pentru al doilea mandat la conducerea Finlandei, în urma victoriei sale răsunătoare la alegerile de la sfârşitul săptămânii trecute, relatează DPA, conform agerpres.

Niinisto a obţinut duminică 62,6% din voturi, devenind primul preşedinte care a câştigat alegerile din primul tur de scrutin de la introducerea în Finlanda în 1994 a actualului sistem de vot.


Citeşte şi: Incendiu puternic la un adăpost social din Japonia. Cel puţin 11 oameni au murit – FOTO

Ceremonia de învestire a avut loc în Parlament, unde preşedintele legislativului, Maria Lohela, l-a felicitat pe Niinisto, 69 de ani, fost ministru de finanţe şi fost lider al conservatorilor.

Aproximativ 66,7% din cei 3,5 milioane de alegători s-au prezentat duminică la vot. O participare uşor mai scăzută în raport cu 2012, când prezenţa a fost de 72,8%.

În Finlanda preşedintele are un rol mai mult ceremonial ca urmare a modificărilor aduse Constituţiei în 1999. Cu toate acestea, şeful statului are un cuvânt de spus asupra politicii externe.

Declarându-se onorat să fie reales, Niinisto s-a referit la primul său mandat de şase ani şi a afirmat că situaţia internaţională a fost ‘turbulentă’, cu ‘conflicte atât în Europa, în împrejurimile sale, cât şi la nivel mondial’.

Citeşte şi: Hong Kong. Mii de oameni evacuaţi după descoperirea unei bombe de 450 de kg – FOTO

Pe lângă asigurarea capacităţii proprii de apărare a ţării, Niinisto a declarat că este importantă de asemenea consolidarea Naţiunilor Unite şi a Uniunii Europene, precum şi promovarea dialogului dintre Est şi Vest.

În primul său mandat, el s-a întâlnit cu preşedinţii Chinei, Rusiei şi Statelor Unite.

‘Lupta împotriva schimbărilor climatice va fi cea mai importantă chestiune în următorii câţiva ani’, a mai spus Niinisto.

De la alegerea sa în 2012, Niinisto, care s-a prezentat în scrutinul din acest an ca independent, a bătut recordurile de popularitate graţie în special strategiei sale faţă de Rusia. Această strategie i-a sedus pe finlandezi, care împart cu ruşii o frontieră de 1.340 de kilometri, cea mai lungă a Uniunii Europene cu Rusia.

Niinisto şi-a exercitat din plin atribuţiile funcţiei sale pentru a-şi cultiva relaţiile cu Rusia, însă strategia sa nu a împiedicat Finlanda, fost teritoriu al Rusiei imperiale (1809-1917), să se apropie de SUA şi de NATO.

Citeşte şi: Unirea cu România îl sperie pe Igor Dodon. Liderul de la Chişinău a convocat Consiliul Suprem de Securitate

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.