Savanții de la Copernicus sunt îngrijorați după înregistrarea celei mai calde zile de pe Pământ. ‘Ne aflăm pe un teritoriu neexplorat’

Publicat:

Savanții de la Copernicus sunt îngrijorați după înregistrarea celei mai calde zile de pe Pământ. ‘Ne aflăm pe un teritoriu neexplorat’

Duminică, 21iulie, Planeta Pământ a cunoscut cea mai caldă zi măsurată vreodată de oameni.

Acesta este încă un record de căldură doborât în ultimii doi ani, conform datelor publicate marți de serviciul european pentru climă Copernicus, anunță euronews.com.

Datele preliminare ale Copernicus arată că temperatura medie globală a fost duminică de 17,09 grade Celsius, depășind cu 0,01°C recordul stabilit chiar anul trecut, la 6 iulie. Atât recordul de duminică, cât și cel de anul trecut doboară recordul anterior de 16,8°C, care era la rândul său vechi de doar câțiva ani, stabilit în 2016, potrivit stiripesurse.


Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Fără schimbările climatice provocate de om, recordurile nu ar fi depășite nici pe departe la fel de frecvent, iar noi recorduri de frig ar fi stabilite la fel de des ca cele de cald.

„Ceea ce este cu adevărat uluitor este cât de mare este diferența dintre temperatura din ultimele 13 luni și recordurile anterioare de temperatură”, a declarat directorul Copernicus, Carlo Buontempo. „Ne aflăm acum într-un teritoriu cu adevărat neexplorat și, pe măsură ce clima continuă să se încălzească, vom asista cu siguranță la doborârea unor noi recorduri în lunile și anii următori.”

De ce a fost atât de cald duminică?

În timp ce anul 2024 a fost extrem de cald, ceea ce a aruncat duminică pe un teritoriu nou a fost o iarnă antarctică mult mai caldă decât de obicei, potrivit Copernicus. Același lucru s-a întâmplat pe continentul sudic anul trecut, când recordul a fost stabilit la începutul lunii iulie.

Dar duminică nu a fost doar o Antarctică mai caldă. Interiorul Californiei s-a copt cu temperaturi de aproape 40°C, făcând posibile foarte multe incendii în vestul SUA. În același timp, Europa a trecut prin propriul său val de căldură mortală.

„Este cu siguranță un semn îngrijorător după 13 luni consecutive de record”, a declarat Zeke Hausfather, climatolog la Berkeley Earth, care estimează acum că există 92% șanse ca 2024 să devanseze 2023 ca cel mai cald an înregistrat vreodată.

Luna iulie este, în general, cea mai caldă lună a anului la nivel global, mai ales pentru că există mai mult pământ în emisfera nordică, astfel încât modelele sezoniere de acolo determină temperaturile globale.

Înregistrările Copernicus datează din 1940, dar alte măsurători globale efectuate de guvernele SUA și Marii Britanii datează chiar mai devreme, din 1880. Mulți oameni de știință, luând în considerare aceste date împreună cu inelele arborilor și carotele de gheață, spun că temperaturile record de anul trecut au fost cele mai ridicate înregistrate pe planetă în ultimii 120 000 de ani. Acum, primele șase luni ale anului 2024 le-au depășit chiar și pe acestea.

Cum influențează vremea schimbările climatice și fenomenul El Niño?

Oamenii de știință atribuie supraîncărcarea termică în principal schimbărilor climatice cauzate de arderea cărbunelui, a petrolului și a gazelor naturale, precum și de creșterea animalelor. Alți factori includ încălzirea naturală El Nino a Oceanului Pacific central, care s-a încheiat între timp.

Poluarea redusă a combustibililor marini și, posibil, o erupție vulcanică submarină cauzează, de asemenea, o încălzire suplimentară, dar acestea nu sunt la fel de importante ca gazele cu efect de seră care captează căldura, au spus ei.

Având în vedere că fenomenul El Nino va fi probabil înlocuit în curând de un fenomen de răcire La Nina, Hausfather a declarat că ar fi surprins dacă în 2024 vor mai fi înregistrate recorduri lunare, însă începutul fierbinte al anului este probabil suficient pentru ca acesta să fie mai cald decât anul trecut.

Cu siguranță, recordul de duminică este notabil, dar „ceea ce îți face ochii să tresară” este faptul că ultimii ani au fost mult mai calzi decât recordurile anterioare, a declarat Victor Gensini, climatolog la Universitatea Northern Illinois, care nu a făcut parte din echipa Copernicus. „Este cu siguranță o amprentă a schimbărilor climatice”.

Oamenii de știință afirmă că încălzirea va continua dacă nu vom reduce emisiile de gaze cu efect de seră

Michael Mann, climatolog la Universitatea din Pennsylvania, a declarat că diferența dintre valorile de anul acesta și cele de anul trecut este atât de mică și atât de preliminară încât este surprins că agenția europeană pentru climă o promovează.

„Nu ar trebui să comparăm niciodată temperaturile absolute pentru zile individuale”, a declarat Mann într-un e-mail.

Citește și : O comisie specială parlamentară va identifica măsuri pentru depășirea crizei din agricultură

Da, este o diferență mică, a spus Gensini într-un interviu, dar au existat mai mult de 30 500 de zile de când datele Copernicus au început în 1940, iar aceasta este cea mai fierbinte dintre toate.

„Ceea ce contează este acest lucru”, a declarat Andrew Dessler, climatolog la Universitatea Texas A&M. „Încălzirea va continua atâta timp cât vom arunca gaze cu efect de seră în atmosferă și dispunem de tehnologia necesară pentru a opri în mare parte acest lucru astăzi. Ceea ce ne lipsește este voința politică.”

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai multe localităţi din Soroca rămân fără curent

Mai multe localităţi din Soroca rămân fără curent S.A. „RED-Nord” anunță deconectări programate ale energiei electrice în legătură cu executarea lucrărilor de mentenanţă în reţelele...

A tamponat un biciclist, a aruncat bicicleta în șanț și a dat bir cu fugiții. Făptașul a fost condamnat

A tamponat un biciclist, a aruncat bicicleta în șanț și a dat bir cu fugiții. Făptașul a fost condamnat A lovit mortal un biciclist, a...

Mesajul Maiei Sandu de Ziua Constituției

Mesajul Maiei Sandu de Ziua Constituției Președinta R.Moldova, Maia Sandu, a venit cu un mesaj cu ocazia a 30 de ani de la adoptarea Constituției....

Loc de frunte pentru Moldova la Olimpiada Internațională de Fizică

Loc de frunte pentru Moldova la Olimpiada Internațională de Fizică Lotul olimpic al Republicii Moldova a obținut o medalie de bronz și trei mențiuni de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.