SBU anunță percheziţii în biserici suspectate de legături cu Moscova

Publicat:

Serviciul de securitate ucrainean (SBU) a anunţat miercuri că vor lua ”măsuri de contraspionaj” în edificiile religioase ortodoxe dependente de Biserica rusă, transmite AFP, potrivit agerpres.   

Nouăsprezece mănăstiri, catedrale şi biserici aparţinând Bisericii Ortodoxe dependente de Patriarhia Moscovei sunt vizate de aceste măsuri orientate spre ”contracararea activităţilor subversive ale serviciilor secrete ruse în ţara noastră”, a scris SBU într-un comunicat.


Citește și :  Peskov: Moscova nu a primit nicio propunere privind o ‘încetare a focului de Crăciun’ în Ucraina

Aceste centre religioase se află în regiunile Transcarpatia, Cernăuţi, Rivne, Volin, Lvov, Jitomir, Nikolaev, Herson şi Sumî.

SBU a explicat că încearcă să ”protejeze populaţia faţă de provocări şi atentate teroriste” şi să ”împiedice utilizarea comunităţilor religioase ca centre ale ‘lumii ruse’ ”, un concept creat de Moscova în special pentru a încerca să justifice invazia rusă lansată contra Ucrainei în 24 februarie.

Agenţii SBU fac verificări pe teren în scopul ”identificării persoanelor susceptibile de a fi implicate în activităţi ilegale în detrimentul suveranităţii statului Ucraina”, adaugă comunicatul citat.

La începutul acestei luni, preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat că doreşte să interzică pe teritoriul ucrainean activităţile organizaţiilor religioase afiliate Rusiei şi să readucă în discuţie problema statutului Bisericii Ortodoxe dependente de Patriarhia Moscovei.

Citește și : 533 de jurnalişti se află în închisoare în lume, un număr record în 2022 (RSF)

 

Începând din noiembrie, autorităţile ucrainene au procedat deja la o serie de percheziţii în câteva lăcaşuri de cult ale acestei Biserici Ortodoxe.

Ucraina, ţară majoritar ortodoxă, este împărţită între o Biserică subordonată Patriarhiei Moscovei – care însă a anunţat la sfârşitul lunii mai că va rupe legăturile cu Rusia din cauza invaziei ruse în Ucraina – şi o Biserică reprezentată de Patriarhia Kievului, care în 2019 a depus jurământ de credinţă Patriarhului Bartolomeu, cu sediul la Istanbul.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

14 localități ruse de la graniță restricționează accesul populației din cauza bombardamentelor ucrainene

14 localități ruse de la graniță restricționează accesul populației din cauza bombardamentelor ucrainene Regiunea rusă Belgorod va restricţiona, începând din 23 iulie, accesul în 14...

Viktor Medvedciuk i-a trimis o scrisoare lui Trump în care dă vina pe Ucraina pentru tentativa de asasinat

Viktor Medvedciuk i-a trimis o scrisoare lui Trump în care dă vina pe Ucraina pentru tentativa de asasinat Fostul deputat ucrainean prorus Viktor Medvedciuk i-a...

Răspunsul lui Zelenski când a fost întrebat cum evaluează performanța șefului armatei ucrainene

Răspunsul lui Zelenski când a fost întrebat cum evaluează performanța șefului armatei ucrainene Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că se abține să facă o...

Ucraina lucrează la constituirea de noi brigăzi pentru a face rotaţii ale trupelor pe front

Ucraina lucrează la constituirea de noi brigăzi pentru a face rotaţii ale trupelor pe front Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a întâlnit marţi cu comandamentul armatei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.