SCANDAL de ‘spionaj foarte grav’ în Italia! Doi oficiali ruşi au fost EXPULZAŢI

Publicat:

Italia a anunţat miercuri expulzarea a doi oficiali ruşi, la o zi după arestarea în flagrant delict a unui ofiţer al marinei italiene care îi furniza unui militar rus documente “clasificate” contra unei sume de bani, relatează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

“În cursul serii de ieri (marţi – n.r.)”, jandarmii unei unităţi speciale “au arestat un ofiţer al marinei militare”, au anunţat forţele de ordine într-un comunicat.


Citeşte şi: Merkel şi Macron l-au băgat ‘în şedinţă’ pe Putin – Black News

Operaţiunea, realizată sub supervizarea contraspionajului italian şi a Statului Major al armatei, “a vizat un căpitan de fregată al marinei militare şi un ofiţer acreditat pe lângă ambasada Federaţiei Ruse, amândoi fiind acuzaţi de delicte grave privind spionajul şi securitatea statului”, au precizat forţele de ordine.

“Intervenţia a avut loc la momentul unei întâlniri clandestine între cei doi bărbaţi, surprinşi în flagrant delict în timp ce erau înmânate documente clasificate de către ofiţerul italian în schimbul unei sume de bani”, care potrivit mai multor media s-ar ridica la 5.000 de euro.

Ofiţerul italian a fost arestat, în timp ce militarul rus este protejat de statutul său diplomatic.

Ministerul italian al Afacerilor Externe l-a convocat miercuri pe ambasadorul Rusiei la Roma, căruia “i-am transmis un protest ferm al guvernului italian şi l-am notificat cu privire la expulzarea imediată a doi oficiali ruşi implicaţi în această afacere foarte gravă”, a anunţat în jurul prânzului şeful diplomaţiei italiene, Luigi Di Maio.

Nu se ştie dacă ofiţerul prins în flagrant se află printre persoanele expulzate, notează AFP.

La Moscova, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că preşedinţia rusă “nu dispune de nicio informaţie privind cauzele sau circumstanţele” acestei afaceri. “Sperăm în caracterul pozitiv şi constructiv al relaţiilor ruso-italiene”, a adăugat el.

Potrivit agenţiei de presă italiene AGI, care citează surse judiciare, ofiţerul italian i-ar fi furnizat interlocutorului său copii ale unor documente militare privind Italia, dar şi NATO, iar schimbul s-ar fi produs într-o parcare din capitală.

Acest nou caz survine pe fondul tensiunilor în relaţiile dintre Rusia şi Europa, în special în urma încarcerării opozantului Aleksei Navalnîi şi a mai multor cazuri de spionaj.

Citeşte şi: NATO interceptează tot mai multe avioane ruseşti: Nivel NEOBIŞNUIT al activităţii aeriene în Marea Neagră! – Black News

Moscova acuză Uniunea Europeană că are o poziţie “conflictuală” faţă de ea, în timp ce UE îi impută Rusiei degradarea relaţiilor, solicitându-i “progrese susţinute” în respectarea drepturilor omului, precum şi “încetarea atacurilor cibernetice” asupra statelor sale membre.

Bulgaria a anunţat în urmă cu nici două săptămâni expulzarea a doi diplomaţi ruşi după descoperirea unei reţele de spionaj presupuse în beneficiul Rusiei.

De asemenea, un ofiţer francez în post la o bază NATO din Italia suspectat că a furnizat documente foarte sensibile serviciilor secrete ruse a fost încarcerat în august la Paris.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Tehnologiile moderne în crearea monedelor comemorative, discutate la Monetăria Statului din România

Tehnologiile moderne în crearea monedelor comemorative, discutate la Monetăria Statului din România Procesele tehnice și tehnologiile moderne utilizate în crearea monedelor comemorative au fost discutate...

A cucerit Everestul de 10 ori, dar a scăpat greu de o căsnicie abuzivă cu un român: Povestea uluitoare a alpinistei Lhakpa Sherpa

A cucerit Everestul de 10 ori, dar a scăpat greu de o căsnicie abuzivă cu un român: Povestea uluitoare a alpinistei Lhakpa Sherpa Lhakpa Sherpa...

Barcelona va majora taxa turistică la 4 euro pe noapte

Barcelona va majora taxa turistică la 4 euro pe noapte Consiliul Local al Barcelonei a aprobat majorarea taxei turistice de la 3,25 euro la 4...

O sportivă de 19 ani, OUT de la Paris, după ce a fost lovită de o mașină la un antrenament

O sportivă de 19 ani, OUT de la Paris, după ce a fost lovită de o mașină la un antrenament În ziua ceremoniei de deschidere...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.