Scandal în plenul Parlamentului la examinarea proiectului de lege privind votul prin corespondență

Publicat:

Scandal în plenul Parlamentului la examinarea proiectului de lege privind votul prin corespondență

Dezbateri dure şi scandal în plenul Parlamentului, la examinarea proiectului de lege privind votul prin corespondență. Deputaţii opoziţiei au acuzat guvernarea PAS că vrea să fraudeze alegerile. În replică, deputaţii majorității parlamentare spun că sistemul propus de ei funcţionează cu succes în peste cincizeci de ţări şi că prin boicotarea acestui proces, opoziţia arată că, de fapt, se teme de votul diasporei.

Legea prevede că prima etapă a votului prin corespondență este înregistrarea prealabilă a alegătorilor, proces care se va încheia cu 45 de zile înainte de alegeri. Ulterior, votanţii care s-au înregistrat vor primi, cu până la 23 de zile înainte de alegeri, un colet electoral, potrivit tvrmoldova.md.


Citește și: Condițiile moderne de trai au ajuns la Cociulia

VITALIE GAVRUC deputat PAS: „Iată cetățeanul primește aşa un plic cu adresa. În acest plic, avem un plic interior care se va întoarce înapoi la organul electoral. La fel avem un plic interior în care se va introduce buletinul de vot. Sunt instrucțiunile şi buletinul de vot propriu-zis. În cazul alegerilor noastre este vorba de mai multe buletine şi mai multe plicuri interioare”.

Deputaţii opoziţiei nu au ratat nicio ocazie de a critica dur orice modificare propusă la proiectul de lege, pentru a identifica o alternativă a votului în diaspora.

VLADIMIR FOTESCU deputat neafiliat: „Acum, de la tribuna Parlamentului, aveţi tupeul să ne spuneţi că l-aţi pregătit timp de un an. Niciun fel de pregătiri noi nu am văzut! Gălăgie. Închide gura! Închide gura! Colegi, vă rog! Liniştiţi-vă colegii!”.

IGOR GROSU preşedintele Parlamentului: „Domnule deputat, știți problema care e? Îmi vine greu să calmez când un specimen a unei grupări criminale organizate a cumpărat ani de zile voturi dă lecții de corectitudine electorală la alţii. Sunt deputat la fel ca şi dvs., domnul Grosu”.

DIANA CARAMAN deputat BCS: „Noi foarte bine înțelegem de ce ați ales tocmai SUA şi Canada. Nu aveți încrederea cetățenilor, nu aveți nicio șansă să câștigați şi nu v-a rămas decât opțiunea să falsificați alegerile”..

VITALIE GAVRUC deputat PAS: „Suntem deschiși pentru lectura 2 aşa încât să încercam să lărgim numărul de ţări”.

VASILE BOLEA deputat neafiliat: „Iată dvs. acum propuneți ca să expedia mai multe plicuri cu 1 sau mai mult buletine de vot şi eu cred că lumea inventivă uşor va organiza acest carusel. O tehnologie electorală privind denaturarea votului, se realizează foarte simplu atunci când iti trebuie un buletin de vot să iasă de la secţia de votare şi tu organizez caruselul acesta”.

ALEXANDRU POSTICĂ vicepreşedinte CEC: „Fiecare buletin este marcat cu circumscripția şi secția de votare, respectiv este imposibil de a aduce prin carusel să-l duci la altă secţie de votare şi de alt model. Buletinele de vot pentru votul din coresponsdenţă vor fi diferite ca culoare decât cele din secțiile de votare obişnuite”.

ADRIAN ALBU deputat BCS: „El se răzgândește sau nu găsește scrisorile in cauză şi dorește să o facă clasic. Dacă da, aţi preconizat bani şi pentru această posibilitate sau doar pentru scrisori. Suntem foarte curioşi”.

IGOR GROSU preşedintele Parlamentului: „În cazul in care omul se răzgândește şi nu vrea să vteze cu plicul, el se duce la cea mai proximă secție, care vrea el, şi votează clasic, cum spunelţi dvs., ca un iubitor de clasică. Şi secția aia de votare oricum e bugetată să existe. Iar buletinul de vot din plic se anulează”.

Acuzaţii au venit şi de la deputaţii PAS către fostele guvernări despre care au spus că nu s-au îngrijit cum votează diaspora.

Citește și: Galbur: „Reunificarea cu România – unica soluție”

ION ŞPAC deputat PAS: „Eu îmi aduc aminte in 2016 când eram membru al comisiei şi când în centru Dublinului şi CEC ne-a dat doar o secție de vot şi la 6 seara am înmânat ultimul buletin de vot şi afară stăteau peste 1500 de cetățeni în rând. Ca pe urmă, tot acest stat ne-a dat a doua secţie, în alt capăt al Irlandei. Au ales anume acel orăşel pentru că până acolo nu era autostradă, era drum de ţară care trebuia cetățeanul să meargă la volan vreo 4,5 ore. Iată cum noi am avut grijă de-a lungul anilor”.

Autorii proiectului de lege afirmă că modelul de vot prin corespondenţă propus este implementat cu succes în peste 50 de state. Experții electorali au salutat ideea introducerii unui astfel de sistem de vot, dar au spus că el trebuie să funcţioneze în toate țările în care există cetăţeni ai Republicii Moldova. Deputaţii BCS au declarat că vor ataca legea la Curtea Constituţională, daca va fi adoptată. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a dat de înţeles că, cel mai probabil, între prima și a doua lectură se vor mai face modificări la acest act normativ.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

H&M va elimina treptat utilizarea de puf şi pene în îmbrăcămintea pe care o comercializează, urmând a le folosi doar dacă au fost reciclate

H&M va elimina treptat utilizarea de puf şi pene în îmbrăcămintea pe care o comercializează, urmând a le folosi doar dacă au fost reciclate Retailerul...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

Sondaj – Kamala Harris şi Donald Trump stagnează în intenţiile de vot, cu o lună înainte de alegeri

Sondaj - Kamala Harris şi Donald Trump stagnează în intenţiile de vot, cu o lună înainte de alegeri Cu o lună înainte de alegerile prezidenţiale...

Atac asupra unui troleibuz, în Chișinău. Un minor, căutat de polițiști, după ce a aruncat cu o piatră în fereastra vehiculului

Atac asupra unui troleibuz, în Chișinău. Un minor, căutat de polițiști, după ce a aruncat cu o piatră în fereastra vehiculului Un incident neplăcut a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.